DIPLOMATSKA POBEDA SRBIJE: Evo šta ministar Antić kaže o izložbi o Jasenovcu u Njujorku

Autor: Tanjug

Vesti

26.01.2018

16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik SPS Aleksandar Antić izjavio je da je izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", diplomatska pobeda Srbije, iskorak u borbi protiv lažnih dilema, kao i naš jedini ispravan put u očuvanju istine o stradanju čitavih naroda i čuvanju sećanja.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

Antić je u izjavi za javnost rekao i da je uoči 27. januara, Međuanrodnog dana Holokausta socijalistima koji baštine ideje levice, jednakosti i solidarnosti posebno stalo da se na dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i svih drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, čuje glas istinskih levičara i svih rodoljubivih građana Srbije kojima su neprolazne vrednosti antifašizma bliske srcu.

- Uoči 27. januara, kada obeležavamo Međunarodni dan Holokausta i kada se s dužnim pijetetom sećamo miliona nevino stradalih žrtava nacističke ideologije smrti, socijalisti imaju obavezu više da se oglase ovim povodom - naveo je Antić.

Genocid nad Srbima

On je istakao da je sinoć u Njujorku prvi put otvorena velika izložba posvećenu genocidu nad srpskim i jevrejskim narodom u Jasenovcu i da se radi o jedinstvenoj postavci.


- Kako reče ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, kada je reč o logoru Jasenovac, njega moramo shvatiti ne samo kao mesto užasa, masovne smrti i neizmerne patnje, nego i kao oličenje sistema koji je stvoren posle agresije na Jugoslaviju aprila 1941. godine - rekao je Antić. 

Upravo ta konstatacija, da se radi o sistematskom uništavanju Srba i Jevreja, da se radi o ideološkom konceptu smrti, mora da bude okosnica svakog našeg podsećanja na ove istorijske istine", naveo je Antić.
Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, ako ne naglasimo da se radi o organizovanom zločinu protiv čovečnosti, da se čitava mašinerija jednog društva stavila u službu apsolutnog zla, onda će se dozvoliti i relativizacija samog bića zločina i broj žrtava, i na kraju i samih zločinaca.


- Zato je izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav", diplomatska pobeda Srbije ali pre svega, istinski iskorak više u borbi protiv lažnih dilema, iskorak u borbi protiv revizionista i lažnih istoričara, to je naš jedini ispravan put u očuvanju istine o stradanju čitavih naroda, o čuvanju sećanja da opominje i večno traje - poručio je Antić.

Istina boli

On je ukazao da nikada pre, Srbija nije učinila ovako jasan i nedvosmislen potez u svetskoj javnosti, vredan svake pažnje i podrške, a naročito zato što takva politika nailazi na velike otpore i osporavanja.

- To samo znači da ih istina boli, toliko ih boli da ne mogu da ćute i da su se prepoznali u licu zla, sa velikog broja stravičnih fotografija stradanja, dece, žena i starih - rekao je Antić.


On je dodao da je svet i dalje pun nepravdi i da ta nepravda nije zaobišla ni srpski narod. 

- Ta borba nas je učinilo još jačima i naša rešenost da ispričamo istinu svima koji žele da je čuju je neupitna. Jača nego ikad. Zato će naš odgovor na sva osporavanja biti da se uporno i dosledno borimo da se uvek i svuda govori o nevinim žrtvama, ma gde one bile - istakao je Antić, saopšteno je iz SPS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading