NORVEŠKI AMBASADOR: Ubistvo Ivanovića mora biti upozorenje

Autor: Tanjug

Vesti

19.01.2018

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo Olivera Ivanovića mora biti dodatno upozorenje da je dijalog Beograda i Prištine neophodan, izjavio je za današnju "Politiku" norveški ambasador Arne Sanes Bjernstad i izrazio uverenje da će poseta predsednika Aleksandra Vučića Kosovu doprineti da se pregovori ponovo vrate na pređašnji kolosek.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Oliver Ivanović

On je dodao da je sada najvažnije da se sprovede adekvatna istraga i otkrije počinilac i nalogodavac, a istovremeno, dodao je, potrebno je izbeći politizaciju tog događaja jer je pre svega reč o zločinu i tako se treba odnositi prema njemu.

Neophodna temeljna istraga

Upitan da li je ubistvo Ivanovića bilo "pucanj u dijalog", Bjernstad je rekao da sve dok ne znamo motiv naručioca ubistva, teško je izvoditi bilo kakve zaključke. 


- Važno je da istraga bude organizovana tako da svi akteri imaju puno poverenje u njenu efikasnost i transparentnost. Ubistvo Olivera Ivanovića mora biti dodatno upozorenje da su dijalog i saradnja neophodni i da ih u ovoj situaciji treba ubrzati, a ne usporiti - istakao je norveški ambasador.

Na pitanje šta očekuje od Vučićeve posete Kosovu, on je ukazao da je trenutno najvažnije da se situacija nekako smiri i dodao da se nada da će predsednik Vučić doprineti tome. 

- Iako je ovo pre svega zločin, političari na obe strane mogu da pomognu tako što će doprineti smirivanju strasti koje je ovo ubistvo sigurno isprovociralo. Poseta može da bude veoma dobar načiin da se pomogne u smirivanju napete situacije. Verujem da će predsednik doprineti da se pregovori ponovo vrate na pređašnji kolosek - naglasio je ambasador Bjernstad.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, on je rekao da je Srbija suverena zemlja koja može da vodi računa o sebi i da pravi izbore zasnovane na sopstvenim interesima. 


- Ukoliko napravi izbore, onda treba da ostane pri njima. Moj utisak je da Beograd to i radi, jer doneta je odluka da zemlja krene putem integracija u EU i čini mi se da je ova odluka doneta na osnovu državnih interesa Srbije - napomenuo je ambasador.

Sto i stolice

Prema njegovim rečima, ako je već to državni interes, onda bi Srbija trebalo nešto da uradi da se pridruži EU.

- Kada je Srbija shvatila šta je njen interes, onda treba da ide u tom smeru i pravi potrebne kompromise. Beograd u stvari sedi na svojoj stolici, ali treba da odluči kojem stolu će tu stolicu da privuče i koja jela da odabere - istakao je norveški ambasador.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading