VAŠINGTON POST PREDVIĐA: Ubistvo Ivanovića dovešće do novih tenzija

Autor: Tanjug

Vesti

17.01.2018

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo Olivera Ivanovića može da dovede do novih tenzija na Balkanu, ocenjuje danas "Vašington post".

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Mučki ubijen: Oliver Ivanović

To ubistvo baca svetlo na nove tenzije na Balkanu, godinama nakon što je u sukobima region ostao podeljen, ističe list. 

Prekid pregovora

Ubistvo Ivanovića imalo je neposrednu posledicu, jer su se politički razgovori u Briselu između kosovskih Albanaca i srpske vlade prekinuli, piše "Vašinton post".


"Vašington post" podseća da je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora 2016. godine zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu počinjenih nad Albancima krajem devedesetih godina, ali i da je presuda ukinuta.

U osvrtu na istoriju teških odnosa Beograda i Prištine od 1998. godine, list konstatuje da je Kosovo ostalo etnički podeljeno, što je posebno vidljivo u Mitrovici, gradu čiji južni deo vode Albanci, a severni Srbi, i gde je Ivanović radio.


To je razlog zbog kojeg Srbija njegovo ubistvo vidi kao teroristički napad i napad na njen suverenitet, iako nije jasno ko stoji iza ubistva, ocenio je "Vašington post".

List je naglasio da je Ivanović bio snažan zagovornik napora da se dve nacije pomire, a obe strane se sada plaše da će njegova smrt zakomplikovati postizanje tog cilja.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Neutešna: Milena Ivanović

Što se tiče međunarodnih posledica, "Vašington post" piše da je Rusija među onim zemljama koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova i koja podržava srpsku vladu.

Od inauguracije američkog predsednika Donalda Trampa rastu strahovanja na Kosovu od moguće srpske aneksije srpske enklave na severu uz podršku Rusije, piše "Vašington post".

Kosovska vlada veruje da Trampov proruski stav može da ohrabri one glasove u Srbiji koji se zalažu za vojnu akciju.

Pomirenje malo verovatno

Ivanovićeva odlučnost da spreči takav scenario, rekao je Neš, bila je posebno vidljiva tokom njegove posete Berlinu posle NATO intervencije u sukobu.

Ubistvo Olivera Ivanovića pomirenje na Balkanu učiniće "manje verovatnim", zaključio je "Vašington post".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading