NJUJORK TAJMS NARIBAO TAČIJA I HARADINAJA

Autor: b92

Vesti

14.01.2018

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za zločine OVK prete da naruše odnose Prištine sa zapadnim saveznicima.

RepublikaFoto: Tanjug/M. Zakić
Rado bi pobegli od pravde: Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

To piše "Njujork tajms" u tekstu pod naslovom "Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine".

Navodi se da su zapadne sile uvek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo kao i region mora suočiti sa balkanskim ratovima, uz podsećanje da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona. 

Ko je činio zločine - odgovaraće

- Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost - rekao je Džejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu. 

Kako je dodao, "niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina". 

Kako se podseća u tekstu, u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pokušali su da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako piše njujorški list, navodi se da neki od komandanata OVK, među kojima kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji predvode napore za opoziv zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda. 

U tekstu se navodi i da su lokalni mediji izvestili da su optužnice neizbežne i da bi se neke vodeće političke ličnosti mogle suočiti sa hapšenjem. 

Specijalni sud čije je sedište u Holandiji, sa timom međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu, formiran je radi procesuiranja ratnih zločina bivših članova OVK, navodi se u tekstu "Njujork tajmsa" i podseća da ga je osnovala kosovska skupština na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine. 

Dokopali se moći

"Njujork tajms" navodi da su bivši članovi OVK zauzeli pozicije moći na Kosovu i čine najveći deo tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući aktuelnog predsednika i premijera. 

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je Evropska unija osnovala 2011, i na čijem je čelu bio američki diplomata Klint Vilijamson. 

"Njujork tajms" podseća da je istraga pokrenuta nakon što je Savet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading