AMERIKANCI IZ SRBIJE KREĆU U RAT SA PUTINOM!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je glavna Putinova uzdanica na Balkanu i borba protiv malignog uticaja Rusije treba da počne u Beogradu...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Ovo je doslovna poruka izveštaja koji su plasirali američki senatori verni staroj administraciji Hilari Klinton, u kom se na čak 200 strana obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o metodama odbrane. Na Srbiju se direktno odnosi devet strana izveštaja, a bolesnici iz Vašingtona zameraju nam čak i na gostovanju čuvenog hora "Aleksandrov" u Beogradu, saradnji ruske crkve i SPC, ka i na tome što koristimo ruski gas za grejanje...

PROZVAN I BAJATOVIĆ

U dokumentu čiji je glavni kreator senator Ben Kardin, poznat kao veliki mrzitelj Rusije i Putina, poziva se američki predsednik Donald Tramp da pod hitno preduzme konkretne korake na suzbijanju ruskog uticaja, među kojima i povećanje novčane pomoći za NVO i medije koji zastupaju interese Vašingtona. Uz to preporuka je i da američki zvaničnici češće posećuju Srbiju jer je "Putin tamo bio već pet puta, a poslednji američki predsednik je posetio Beograd 1980. godine".

Ruski maligni uticaj u Srbiji, kako se navodi u izveštaju, manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energetski sektor i rastuću vojnu saradnju.

- Srbija zavisi od ruskog gasa, a kompanija "Srbijagas" je akumulirala dugove u visini od milijardu dolara, što je dovelo do pritiska Rusije 2014. ograničavanjem isporuka za 30 odsto. Dušan Bajatović, direktor te kompanije, takođe je i zamenik predsednika proruske stranke SPS, ima mesto u Skupštini, a navodno se i Rusija oslanjala na njega kao garanta za stvari dogovorene oko projekta "Južni tok" - piše, između ostalog, u izveštaju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Povrh svega, Hilarini senatori tvrde i da u Srbiji ima više proruskih medija i NVO nego prozapadnih, što je u svakom slučaju daleko od istine, kojom se ovaj skandalozni izveštaj baš i ne može pohvaliti.

STVARANJE PROBLEMA

Analitičar Dragomir Anđelković za Srpski telegraf kaže da senatori iz redova Demokratske stranke žele da se obračunaju i sa Rusijom i sa Trampom, pa tako nama prave problem.

- Oni žele da stvore privid da je Rusija u nekoj velikoj ofanzivi i da se toj ofanzivi treba odupreti u Srbiji. Trampova administracija ne radi to kako treba, pa sada pritiskaju Stejt department da se uključi, znajući da Tramp nije voljan da otvara nove frontove na Balkanu. Ovo je pravljenje problema i nama i Rusima, ali i Beloj kući - zaključuje Anđelković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ima sličan stav:

- Amerikanci očigledno žele da deluju najviše na Beograd jer se, prema njihovom mišljenju, tu prelama celokupni uticaj na zapadnom Balkanu. Zbog toga im smetaju sve veze Srbije i Rusije.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading