BRZO IZDAVANJE DOZVOLA - 20 HILJADA GRADILIŠTA U SRBIJI

Autor: Tanjug

Vesti

30.12.2017

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je 10. mesto Srbije u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola najbitnija stvar u oblasti za koju je u Vladi srbije zadužena, te ocenjuje da je brzina izdavanja dozvola omogućila i da trenutno imamo oko 20 hiljada gradilišta.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zorana Mihajlović

U izjavi Tanjugu ona kaže da je do pre tri godine bilo 40 puta manje gradilišta u Srbiji, te napominje da je 2014. naša zemlja bila 186. u svetu po brzini izdavanju dozvola, zbog čega napredak postignut za poslednje tri godine smatra grandioznim. 

Govoreći o rezultatima u godini koja se bliži kraju, Mihajlovićeva je izdvojila početak radova na velikom projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte, koji je, prema njenim rečima, trenutno navredniji projekat u Evropi.

Pruga Beograd - Budimpešta: više od 2 milijarde evra

To je vrlo zahtevan projekat i Srbija po prvi put radi na projektu brze pruge na kojoj će se ići brzinom između 160 i 200 kilometara na sat. Počeli su radovi na dve deonice od Beograda do Novog Sada, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je dodala da je veoma bitno i potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu između Preljine i Požege na Koridoru 11, istakavši da se realizacijom tog projekta auto put kroz Srbiju približava ne samo granici sa Crnom Gorom, već i sa Bosnom i Hercegovinom. 

2018. planiran završetak Koridora 10; Koridora 11 i auto-put Obrenovac-Preljina

- Na Koridoru 10 smo završili skoro sve izuzev Grdeličke klisure. Na pojedinim deonicama radi se asfaltiranje, ali te deonice ne možemo još pustiti jer želimo da Grdeličku klisuru završimo u potpunosti, a ostali su još tuneli i kosine koji se sad rešavaju - kazala je Mihajlovićeva i dodala da je u 2017. godini potrošeno nekoliko stotina miliona dinara na rehabilitaciju i rekonstrukciju regionalnih puteva, kao i na održavanje putne mreže u lokalnim samoupravama širom zemlje.

- U sledećoj godini ćemo potpisivati i komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge od Novog Sada do Subotice. Takođe, bitno je potpisivanje ugovora i za Moravski koridor i početak izgradnje tunela na Fruškogorskom koridoru na takozvanoj sekciji 2. Tu je sve spremno i sada je na nama da vidimo kako ćemo sve to isfinansirati - zaključila je Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading