Đorđević otkrio TRI KLJUČNA CILJA za 2018.

Autor: Tanjug

Vesti

27.12.2017

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević predstavio je danas rezultate rada tog ministarstva od kad se on nalazi na toj funkciji rekavši da će se u daljem radu ministarstvo fokusirati na realne ciljeve koji će doneti konkretne rezultate koje će građani moći da osete.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Zoran Đorđević

- Za sledeću godinu predviđene su nove tri stvari u budžetu. 204 miliona dinara za podršku smeštaja u privatnim domovima za stare gde je cilj da više nema čekanja na smestaj u ovim domovima. Druga stavka je SOS telefon za žene žrtve nasilja za šta je izdvojeno 30 miliona dinara - rekao je on i dodao da je 26 miliona dinara izdvojeno kako bi Srbija imala pravo da aplicira za učešće u programima EU.

Smanjenje nezaposlenosti

Kada je u pitanju sektor za rad i zapošljavanje, Ðorđević je istakao da je najznačajnije smanjenje nezaposlenosti i prekvalifikacija ljudi u IT sektor što će doprineti što kvalitetnijem kadru.

On je naglasio i donošenje Zakona za finansijsku podršku porodicama sa decom, a kada je u pitanju sektor za brigu o osobama sa invaliditetom rekao je da će tu najznačajnije stavke biti veća izdvajanja, izrada centralne baze podataka, kao i izrada personalizovanih kartica.

- Za sledeću godinu imamo tri ključna cilja - rekao je ministar i naveo da su to početak rada na izdavanju socijalnih karata, borba protiv rada na crno i SOS telefon.

Upitan za proces privatizacije banja on je rekao da su održani sastanci i da postoji zainteresovanost investitora, te da će se rešavati jedna po jedna banja.

Kako je dodao, na tome najviše radi PIO koji je u najvećem broju slučajeva u vlasničkoj strukturi banja.

Zakon o štrajku

Ministar je rekao da se za sledeću godinu očekuje donošenje Zakona o štrajku. 

Kada je u pitanju plan rada po sektorima, Ðorđević je rekao da se u Sektoru za finansijsko upravljanje, računovodstvo i kontroling planira izrada Strategije upravljanja rizicima, uključivanje socjalnih ustanova u sistem Trezora i uvođenje Kontrolinga.

Ministar je rekao da je udeo ministarstva za rad, zajedno sa PIO i Nacionalnom službom za zapšljavanje u rashodima S rbije 41,48 odsto što "predstavlja veliku odgovornost", jer je veliki broj stanovnika direktno zavisan od korišćenja sredstava ovog ministarstva.

Tri budžetska fonda ministarstva, navodi ministar, u kojima se raspoređuje novac predviđen budžetom su budžetski fond za programe zaštite i unapređenja osoba sa invaliditetom za koji je izdvojeno 468,9 miliona dinara, budžetski fond za ustanove socijalne zaštite za koji je izdvojeno 518,5 miliona dinara i budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom za koji je izdvojeno 1,25 milijardi dinara.

517 miliona za narodne kuhinje

Kada su u pitanju donacije nevladinim organizacijama u sledećoj godini, Ðorđević je rekao da će 517 miliona dinara biti opredeljeno za narodne kuhinje, 50 miliona za podšku ženama žrtvama nasilja SOS telefon i udruženjima za zaštitu porodice i dece.

U oblasti boračko-invalidske zaštite biće opredeljeno 50 miliona dinara za projekte, a u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom izdvojeno je 400 miliona dinara za konkurse. 

Kada je u pitanju Sektor za rad i zapošljavanje za sledeću godinu obezbeđeno je 3,65 milijardi dinara za aktivno zapošljavanje, što je 850 miliona više nego prošle godine.

Ministar je naveo da će za inkluziju Roma biti izdvojeno 32,5 miliona dinara za primarno obrazovanje, 2,2 miliona subvencija za samozapošljavanje, 37,8 miliona dinara za zaštitu dece i 4,9 miliona dinara za OSI.

U Sektoru za penzionu, boračku i invalidsku zaštitu za 2018. godinu planirana je obnova spomenika zahvalnosti Francuskoj, a kada je u pitanju Inspektorat rada ministar je najavio kontinuiranu kontrolu 24/7, kao i zajednički rad sa poreskom inspekcijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading