POTPREDSEDNICA VLADE ODGOVARA MINISTRU RADA: ČIJE JE TREĆE DETE?

Vesti

12.12.2017

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako će i koliko država pomoći porodicama s troje dece, pitanje je oko kojeg ovih dana vode polemiku dva resora Vlade Srbije. Ministarka Zorana Mihajlović i ministar Zoran Đorđević ponovo su se našli u klinču.

RepublikaFoto: Tanjug
Mihajlovićeva: Dobro je za Srbiju i sve porodice kada ministar Đorđević promeni mišljenje i ipak podrži moju ideju

Najpre je ministar Đorđević demantovao ministarkinu izjavu da se donosi nov građanski zakonik, koji će majkama omogućiti dobijanje naknade za treće dete sve do punoletstva. Kako je rekao, ovakva isplata naknade sve do 18. godine trećeg deteta srušila bi ekonomsku stabilnost zemlje.

ZATRAŽIĆU ANALIZU

Mihajlovićeva je uzvratila udarac juče, odmah nakon što je Đorđević u razgovoru za Srpski telegraf izjavio da pomoć za treće dete neće izostati, ali da se razmatra ruski model po kojem su, između ostalog, predviđene obveznice (u Rusiji na 6.000 evra) koje se koriste za tačno određene stvari - školovanje trećeg deteta, knjige, deo učešća za prvi stan. Ministarka je juče za naš list poručila da joj je drago da se Đorđević predomislio.

- Dobro je za Srbiju, za sve porodice i svu decu u Srbiji kada ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević promeni mišljenje i ipak podrži ideju koju sam nedavno iznela da porodice sa troje dece treba da dobijaju posebnu pomoć države - kaže za Srpski telegraf potpredsednica Vlade i članica Saveta za populacionu politiku Zorana Mihajlović.

Ona dodaje da je sa posebnom pažnjom pročitala predlog ministra Đorđevića koji je preuzeo iz Rusije, da porodica koja ima troje dece dobije specijalni vaučer od 6.000 evra, namenjen samo za tačno određene stvari.

- Zatražiću ekonomsku analizu ovog predloga da bismo videli kako bi njegov predlog uticao na budžet Srbije. Ali, dobro je da imamo što više predloga za pomoć porodicama sa više dece. Da li će to biti kroz moj predlog o demografskoj nadoknadi, koja bi se isplaćivala do punoletstva trećeg deteta, Đorđevićev o vaučeru za treće dete ili neki treći predlog, odlučiće Savet za populacionu politiku i Vlada - objašnjava Mihajlovićeva.

DA NAS IMA VIŠE

Ministarka naglašava da nije primereno u javnosti govoriti da će se u Srbiji deca praviti po ruskom ili bilo čijem drugom modelu:

RepublikaFoto: Tanjug
Đorđević: Problem bele kuge rešavaćemo po ugledu na rusku strategiju koja se pokazala kao izuzetno uspešna

- Važno je da svi imamo svest da treba da nas ima što više. Zato je svaki predlog dobrodošao, pa i ovaj ministra Đorđevića, ali deca u Srbiji će se rađati uz pomoć naše države, uz pomoć Srbije. To su naša deca i naše porodice, ona imaju svoju državu, koja treba da im pomogne.

Zoran Đorđević juče nije želeo da komentariše reči koleginice iz Vlade. Podsetimo, on je za naš list ispričao da će problem bele kuge Srbija rešavati po ugledu na rusku strategiju kojom je ova zemlja za samo 10 godina uspela drastično da digne natalitet i danas ima više rođenih nego umrlih. Rusi su Srbiji ponudili da njihov Institut za demografiju, koji je zaslužan za ovo neverovatno podizanje nataliteta, osmisli mere i da predloge i za našu zemlju.

Hronologija

11. septembar

Sukob oko Zakona o rodnoj ravnopravnosti; Mihajlovićeva poručila Đorđeviću da Ministarstvo rada doradi ovaj zakon, on joj odgovorio da je važno da zakon bude funkcionalan

3. decembar

Zorana izjavila da će se Građanskim zakonikom uvesti isplata naknade do punoletstva trećeg deteta

4. decembar

Đorđević demantovao ovu izjavu tvrdeći da bi isplata naknade do punoletstva trećeg deteta srušila ekonomsku stabilnost

5. decembar

Pojavljuje se tumačenje da je dvoje ministara govorilo o dva različita zakona

11. decembar

Đorđević najavio za i Srpski telegraf da će se Srbija ugledati na ruski model za podsticanje nataliteta

12. decembar

Mihajlovićeva poručila Đorđeviću da će tražiti ekonomsku analizu ovog modela i naglasila da joj je drago što je promenio mišljenje i složio se s njom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading