HRVATSKI MEDIJI: SVE JAČI PRITISAK NA SRBIJU

Autor: jutarnji.ht, Republika

Vesti

08.11.2017

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se nalazi pod do sada neviđenim pritiskom svetskih moćnika, pišu mediji u Hrvatskoj. Konkretno, zagrebački "Jutarnji list" objavio je na svom portalu opsežnu analizu nedavnih događaja na političkoj sceni Srbije koji pokazuju da se brojne diplomate najmoćnijih zemalja sveta, uključujući SAD, EU i Rusiju, ne libe da Srbiju stave pred "ili-ili" izbor.

RepublikaFoto: Tanjug
Mora da se nosi sa pritiskom: Aleksandar Vučić

- Nedavno je u poseti Beogradu bio Brajan Hojt Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a zadužen za Balkan, koji je upozorio Srbiju da je bilo dosta "sedenja na dve stolice" i da je došlo vreme odluke. Ta je Jieva izjava izazvala buru i pometnju u srpskoj javnosti - navodi Jutarnji list. 

Pretnje Hojt Jia

Kako se dalje ističe, ministar odbrane Aleksandar Vulin, jako se naljutio na Jia i nazvao to "jasnom pretnjom da Srbija mora igrati prema američkim pravilima". 

- Potom je sve dodatno zasolio ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič koji je poručio da bi se Srbija trebala paziti Rusije jer je ova koristi samo kao instrument u razbijanju EU. Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo na taj "antiruski ispad" ukrajinskog diplomate jer "se sve njegove aktivnosti u Srbiji svode na pokušaje narušavanja odnosa Srbije s Rusijom". Aleksandrovič je sada povučen u Kijev na konsultacije - navodi se u tekstu koji potpisuje Vlado Vurušić.

Reakcija Čepurina

- Nije trebalo dugo čekati i na reakciju ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina koji se obrušio na ukrajinskog kolegu nazvavši ga "delom ustaške vlasti". Uz to je omalovažio poziciju Brajana Hojt Jia izjavom da Ji nikad nije video Donalda Trampa, da je on "75. zameenik 24. pomoćnika" i da se u Srbiji pridaje previše pažnje njegovoj suštinski nevažnoj poseti - navodi Jutarnju list.

Prema pisanju ovog lista, na Čepurinov istup nije reagovalo srpsko ministarstvo spoljnih poslova. Kako se dalje ističe, na sve to se javio i amabasador Norveške, članice NATO-a, ali ne i EU, Arne Sanes Bjornstad, koji je "objasnio" priču o "sedenju na dve stolice" i upozorio da bi Srbija trebalo da se zapita kakav signal šalje EU.

Na kraju, Jutarnji list zaključuje da i Zapad i Rusija žele da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izabere i preseče, pošto je jedini nadležan da to i učini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading