(VIDEO) REDOVNA KONFERENCIJA O KORONI: Evo da li se na zasedanjima Kriznog štaba raspravlja o POLICIJSKOM ČASU!

Autor: Republika

Vesti

09.10.2020

13:18 >> 13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je redovna konferencija Kriznog štaba o koronavirusu. Stručnjaci iznose najnovije podatke...

- Ukupno je obolelo 96 škosle dece, poslednje nedelje je 17 dece bilo pozitivno na koronavirus. U skoro svim slučajevima se radi o sporadičnom oboljevanju. Imali smo jedno širenje korone u razredu, ta deca su kod kuće i slušaju nastavu onlajn. Ako analiziramo uzrasnu strukturu osoba koje su danas registrovane kao zaražene, od 20 do 30 godina 23 je zaraženo, od 30 do 40 godina 43 osobe... Najveći broj obolelih se nalazi u strarosnoj strkturi od 20 do 40 godina - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Printcsreen/Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

- Ako pogledamo zemlje u okruženju, možemo da vidimo da je tamo rapidno došlo do povećanja broja zaraženih. Dakle, velika je verovatnoća da se to dogodi i kod nas, ali ne mora da bude pravilo. Moramo biti savesni i da damoi od sebe i da ne dozvolimo da se inficiramo i da dalje prenosimo infekciju - rekla je dr Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Printcsreen/Tanjug
Mihailo Jovanović

- Koristim priliku da građanima Srbije najavim da počinje da radi elektronski sistem koji će nam svima pomoći u borbi protv kovida. Od naredne nedelje u funkciji će biti novi integrisani sistem sa ciljem da građani sa istitucijama mogu da komuniciraju elektronski - rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Kao što smo već rekli, a to znamo svi, upravi idemo u susret vremenu kada je sezona respiratornih infekcija. Međutim, nošenje maske je dobra preventivna mera za sve te infekcije, kao i fizička distanca. Prognoze nisu zahvalne, kako za ceo svet tako i za Srbiju. Ništa nam u ovom momentu ne može pomoći ako se ne pridržavamo mera. Ako gledamo situaciju  u svetu, to su dosta pesimistične slike. U Sloveniji je u danu bilo 500 novoobolelih, to se vrlo lako može desiti i kod nas - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

- Strategija treba da bude da je nošenje maski izuzetno značajno i da svako od nas mora da da lični doprinos da bi se situacija držala pod kontrolom - rekla je dr Kisić Tepavčević.

NOVE MERE NA POMOLU, DA ILI NE?

- Svi se nadamo da se treći talas neće desiti, ali moramo da budemo realni i da budemo spremni za ono što može da se dogodi, na osnovu dešavanja u zemljama u okruženju. Mi smo skoro sve bolnice vratili u redovne tokove jer ljudi se leče i od drugih boleti, umiru od tih bolesti, zato moramo da uradimo sve da bolnice ne moraju ponovo da koriste sve svoje kapacitete za kovid pacijente. U ovom trenutku nije se govorilo o nekim oštirijim merama, poput zabrane kretanje i policijskog časa - objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević.

- Ovaj sistem je osmišljen da u slučaju da dođe do trećeg talasa, možemo da reagujemo adekvatno, da ne moramo da zatvaramo granice - rekao je Jovanović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading