"Jedino gore od laži je poluistina": Socijalisti odgovorili na tvrdnje Draškovića da je bombardovanje moglo biti izbegnuto

Autor: Republika

Vesti

24.03.2019

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Socicijalistička partija Srbije (SPS) reagovala je saopštenjem na izjavu predsednika SPO Vuka Draškovića da je Slobodan Milošević jednim potpisom pera da spreči bombardovanje 1999. godine.

RepublikaFoto: Jovan Jovanović
Partijski vrh SPS

Drašković je, kao što je Republika.rs već pisala, izjavio da je Milošević mogao da prihvati prvobitnu verziju sporazuma u Rambujeu, na šta su socijalisti odgovorili:

- Socijalistička partija Srbije oseća dužnost i obavezu da reaguje povodom sporne izjave Vuka Draškovića date na 20. godišnjicu NATO agresije u kojoj se citira deo sporazuma iz Rambujea i to baš onaj deo sporazuma koji funkcioneru SPO-a odgovara. Sporazum iz Rambujea se mora čitati kao celina i on je podrazumevao da se suverenitet države Srbije, tadašnje Jugoslavije, preda grupi država NATO pakta, koje bi sa svojim vojnim trupama ušle na celu teritoriju zemlje i kontrolisale Kosovo - ističe se u saopštenju SPS i pojašnjava:

 

 

- Ta prva faza je bila predviđena da traje tri godine, a u tom vremenskom periodu bi funkcionisala bez suvereniteta međunarodno priznate države Jugoslavije. Nakon te faze na Kosovu bi bio sproveden referendum, koji bi vodio do nezavisnosti južne srpske pokrajne. Odnosno jednim potpisom bismo prihvatili i okupaciju i nezavisnost Kosova - kaže se u saopštenju.

Kako navode u SPS, odbrana zemlje je vođena sve dok te kritične garancije suvereniteta nisu dobijene rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244, za razliku od sporazuma koji je tadašnjoj Jugoslaviji nuđen u Rambujeu sadrži osnovne elemente suvereniteta. Uspeh tadašnje Jugoslavije i njenog rukovodstva je u tome što je problem vraćen u SB UN i što je rezolucija 1244 jedini garant suvereniteta koji naša zemlja ima prethodnih 20 godina - zaključuje se.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading