Dok imamo Putina i Rusiju uz sebe Kosovo će biti neotuđivi deo Srbije!

Autor: Republika

Vesti

20.01.2019

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i lider Srpske narodne partije, nakon posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji otkriva kakve će tačno građani imati koristi od brojnih sporazuma koji su tom prilikom potpisani s Rusijom, a on ih je potpisao čak sedam.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

- Sporazumi imaju ogroman značaj za Srbiju. Sporazum koji sam potpisao sa "Rosatomom“ o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije. "Mirni atom" se danas koristi u medicini, poljoprivredi, industriji... Takođe, potpisao sam sporazum sa ruskim "Roskosmosom" o korišćenju ruskih satelita za potrebe srpske poljoprivrede, telekomunikacija, bezbednosti; sa Ministarstvom veza Rusije, koje je lider u digitalizaciji ruske državne uprave; s ruskim inovacionim kampusom i Univerzitetom Skolkovo, koji je jedan od najvažnijih ruskih centara za razvoj mladih inženjera i startapova; sa ruskom državnom korporacijom "Roseti" o razvoju inovacija u elektroenergetici; kao i sporazum saruskom Agencijom za strateške inicijative, Ruskim venčurnim fondom i kompanijom "Vrb inovacije". Ovaj poslednji sporazum postavlja osnov za formiranje prvog zajedničkog srpsko-ruskog venčurnog fonda za razvoj inovacija - kaže Popović za Alo.

Popović istiće da je predsednik Rusije izjavio da očekuje da se do kraja godine potpiše i sporazum Srbije i Evroazijske unije.

- Potpisivanjem sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Srbija i naši privrednici dobijaju mogućnost pristupa na veliko tržište od preko 200 miliona stanovnika, bez carina. Iako smo do sada imali potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s pojedinim državama članicama EEU, poput Rusije, Belorusije i Kazahstana, sada ćemo u okviru ujednačenih propisa i standarda, imati pristup još širem tržištu, gde možemo da izvozimo srpske proizvode i razvijamo saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Ovaj sporazum ima ogroman značaj za srpsku privredu - istakao je Popović.

Ministar naglašava da predsednika Putina odlikuju sve osobine velikih državnika i lidera:

- On je samouveren, odlučan, obraća se jasno i precizno, a u ličnom kontaktu je neposredan i ne ustručava se da postavlja pitanja kada ga nešto interesuje. On je čovek koji stalno uči i nadograđuje svoje znanje, a to je odlika najvećih intelektualaca i vizionara. To pokazuje i njegova vizija o digitalizaciji Rusije i razumevanje značaja digitalizacije za budućnost celog sveta. Predsednik Putin lično u Rusiji predvodi sve najvažnije procese povezane s digitalizacijom ruske države i industrije.

Popović kaže da  je naš interes da razvijamo najbolju političku i ekonomsku saradnju s prijateljskom Rusijom.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

- Što se tiče EU, mi sada i ne znamo šta će se događati u toj organizaciji posle izbora u maju ove godine, tako da mi treba da radimo ono što smo radili i do sada - da usvajamo najbolje evropske standarde da bismo uredili svoju državu i svoje društvo kao najrazvijenije države Evrope. Ukoliko u EU postave kao uslov za dalji nastavak integracija da priznamo lažnu državu Kosovo ili da uvedemo sankcije Rusiji, duboko sam ubeđen da će srpski narod takvu ucenu odbaciti - rekao je Popović, uz opasku da je Vladimir Putin još jednom iskazao nedvosmislenu podršk Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

- Dok imamo Rusiju uz sebe, Kosovo će uvek biti sastavni i neotuđivi deo Srbije. Posebno je važno što je predsednik Putin istakao neophodnost potpune primene Rezolucije 1244, koja podrazumeva i povratak naših policijskih i vojnih snaga na Kosovo. U situaciji ogromnog pritiska na Srbiju da se saglasi s takozvanom nezavisnošću lažne države Kosovo, neprocenjiv je značaj i težina jasnog stava predsednika Putina da se svaki kompromis oko pitanja Kosova mora tražiti u okviru Rezolucije 1244. Dakle, za Rusiju je celo Kosovo Srbija i tu nema dileme - objasnio je ministar Popović.

On je ocenio da dolazak ogromnog broja građana da pozdravi predsednika Putina ispred Hrama Svetog Save pokazuje koliko srpski narod ceni ono što su Rusija i predsednik Putin uradili za Srbiju i celi naš narod.

- Poseta dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina Hramu Svetog Save, čija se unutrašnjost uređuje uz veliku pomoć Rusije, na najbolji i najdublji način pokazala je snažnu povezanost dve države, dve Crkve i dva naroda. Dolazak ogromnog broja građana da pozdravi predsednika Putina ispred Hrama pokazuje koliko srpski narod ceni ono što su Rusija i predsednik Putin uradili za Srbiju i celi naš narod. Da nije bilo Putina, srpski narod bio bi proglašen za genocidan, Kosovo bi bilo član Uneska i Interpola, Rezolucija 1244 više ne bi postojala, a pitanje je i kako bi Republika Srpska izdržala sve nasrtaje na svoju stabilnost i suverenitet. Srpski narod će biti večno zahvalan predsedniku Putinu na podršci koju nam pruža u trenucima kada su ugroženi naši ključni nacionalni interesi - zaključio je Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading