POZNATI PITANJIMA REŠETALI MINISTRA PROSVETE: Ceca je za kafanu, nije za školu

Autor:

Vesti

05.05.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će rado u kafani slušati pesme Svetlane Ražnatović, ali da stihovima njenih pesama nije mesto u udžbenicima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mladen Šarčević

U razgovoru za Srpski telegraf ističe da se kultura može nametnuti na pristojan način koji će omladinu animirati. Uprkos obavezama u Vladi, ministar kaže da uspeva da nađe vremena za pecanje, koje mu je strast odmalena. Šarčević je otkrio da ponekad ode na derbi, ali da mu je svejedno da li će pobediti Zvezda ili Partizan.

Boris Milićević, član glavnog odbora SPS

* Evropska komisija je pohvalila Srbiju zbog izbacivanja homofobičnog sadržaja iz dva srednjoškolska udžbenika, ali napomenula da je ostalo još šest udžbenika sa takvim sadržajem. Kada ćemo to regulisati?

- Sve što primetimo da nije u skladu sa ljudskim pravima, mi ćemo to odstraniti. Kao ministarstvo, nemamo problem da učimo decu o tome koliki značaj ljudska prava imaju za naše društvo, ali važno je takvo gradivo upakovati. Ne pristajem na eksplicitno prikazivanje kako neke grupe insistiraju da se uradi. Škola je ipak iznad svega pristojna institucija i mora da vodi brigu o tome kako predstavlja takve sadržaje.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vladimir Đukanović, SNS

*Da li će se u skorije vreme pooštriti kriterijumi u oblasti visokog obrazovanja, pa da se jasno zna koja to ustanova može s pravom da nosi naziv fakultet?

- Hoće. Od početka svog mandata insistiram na kvalitetu studiranja i vrednovanju visokog obrazovanja. Tela koja su nekad bila postavljena da proveravaju kvalitet nisu radila posao kako treba i to ćemo menjati. Kad uvedemo pravila da poslodavci, studenti i strani eksterni ocenjivači vrednuju kvalitet visokog obrazovanja, onda ćemo imati rezultat.

Boris Malagurski, reditelj i novinar

*Kako nameravate da zaštitite najmlađe od šund kulture kojoj su svakodnevno izloženi?

- Ukratko, negovanjem pristojnosti u svim sferama kulture i obrazovanja. Istovremeno bi se ovaj uticaj širio na porodicu jer nema nikakve vajde da škola to radi, a da se kući to ne praktikuje. Nema efekta da se u školi deci priča o zdravoj ishrani i pristojnosti u opštenju, a da kući jedu hamburgere i gledaju rijaliti-programe. U ovaj proces treba da se uključe i mediji, kao podrška porodici i školi, koje su na istom zadatku.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

* Kao strastveni pecaroš, molim te da nam otkriješ koju ribu najviše voliš da pecaš?

- Deveriku, zato što ju je teško nadmudriti, ukusna je za jelo, a meni je draga još od detinjstva. Svi jure da upecaju soma, šarana ili smuđa, a ja nikad nisam to radio. Imam uspeha u hvatanju deverike jer odlično znam gde je ima s obzirom da pecam odmalena.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Nada Macura, PR Hitne pomoći

* Kakav ste bili đak u osnovnoj i srednjoj školi? Šta ste studirali? Imate li neki savet za omladinu?

- Uvek sam bio odličan đak i u Osnovnoj školi "Đura Jakšić" i u Dvanaestoj gimnaziji. Završio sam geografiju, a magistrirao ekologiju. Savet bi bio sticanje poverenja u decu, što je glavni preduslov za dalje usađivanje vrednosti tokom vaspitanja u porodici i obrazovanja kroz školski sistem.

Živorad Nikolić, TV voditelj

* Poznati ste po tome da ste učestvovali u osnivanju odlične srednje škole. Kako ste uspeli da napravite tako izvanredan projekat i koliko ste zadovoljni rezultatima?

- Uspeo sam tako što sam se ravnao prema svetskim obrazovnim modelima koji se ekstremno ocenjuju, a u tom poslu presudno je da se održava nivo uz dobar pedagoški rad. To me je i preporučilo Vladi Srbije. Rezultatima sam zadovoljan toliko da sam opušteno mogao svoj tim ostaviti da radi bez mene već dve godine, koliko sam ministar.

Igor Bojović, direktor pozorišta "Boško Buha"

* Imajući u vidu da naše pozorište veliki deo repertoara posvećuje obrazovanju najmlađih, postoje li planovi za proširenje ove saradnje?

- Svakako da postoje. Mislim da bi valjalo da se napravi model koji je postojao nekada kad sam ja bio dete, a to je omasovljenje kulture, što znači da deca ne samo da treba da idu na predstave već da posećuju muzeje, slušaju koncerte, odlaze na festivale... Vidimo da je Sajam knjiga najposećeniji kad je školski dan, što znači da deca vole da čitaju. Kultura se može nametnuti na pristojan način koji će omladinu animirati.

Predrag Azdejković, LGBT aktivista

* Jesu li stihovi Ljiljane Jorgovanović, a koje peva Ceca, najveći problem koji se može naći u zastarelim srpskim udžbenicima?

- Naravno da nisu, u suprotnom ne bi stajali u udžbeniku već četiri godine. Ako me pitate da li treba tu da stoje, naravno da ne treba. Ako želim, otići ću u kafanu da platim da mi pevaju Cecine pesme celo veče ili otići na koncert, ali škola i kafana ne idu zajedno. Time ne vređam ni decu ni Cecu. Hteli mi to da priznamo ili ne, škola je konzervativna ustanova i mora da ostane takva kao jedna oaza pristojnosti.

Nikola Lazetić, bivši fudbaler

* Za koga navijate i da li podržavate rivalski klub u mečevima protiv drugih i inostranih timova?

- Nikola, moram da te razočaram jer nemam rivalski klub. Ja sam "romantičar", ceo život navijam za OFK Beograd, tako da su svi njegovi protivnici za mene rivalski klubovi. Desi se da odem na večiti derbi, ali sam neutralan i svejedno mi je ko će da pobedi.

Vujadin Savić, fudbaler Crvene zvezde

* Da li biste mogli da pretpostavite da ćemo Mirka i ja, nekadašnji đaci vaše škole, zasnovati porodicu s puno dece i da ćemo biti uspešni u svojim profesijama?

- Sve je ukazivalo na to da ćete oboje biti uspešni, ali nisam mogao ni pretpostaviti da ćete ući u brak i da ćete imati troje dece. Već je dogovoreno da klinci budu budući ruđerovci, kao i njihovi roditelji. Drago mi je da se to desilo baš vama jer ste oboje sjajni ljudi i pravi primer mladima u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading