POZNATI PITANJIMA REŠETALI LAZANSKOG: Amerima moramo da pokažemo m*da

Autor:

Vesti

09.09.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni analitičar i poslanik SNS Miroslav Lazanski u intervjuu za Srpski telegraf kaže da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu hitno treba da dobije status kakav imaju NATO vojnici u Srbiji, te da tako svima koji nas prozivaju za "sva jaja u jednoj košari" pokažemo da i te kako imamo jaja, odnosno "muda"!

RepublikaFoto: Tanjug
Lazanski: Ruskim humanitarcima treba dati imunitet

Najpoznatiji srpski ratni izveštač, čija je čizma zagazila u razbuktali Avganistan, Jemen, Somaliju, Irak, Libiju i Siriju, otkriva da se za svoj život najviše uplašio u Čečeniji, da treći svetski rat uveliko traje, te da je najzanimljiviji intervju u svojoj karijeri uradio upravo sa ubijenim rumunskim predsednikom Nikolajem Čaušeskim.

Bogdan Obradović, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije

* Kada i gde ste se najviše uplašili za svoj život?

- Na konfliktnim područjima često i nemate vremena da mislite na strah, mislim kako da pošaljem izveštaj redakciji i opravdam pare koje su dali za moj put. Ipak, najviše sam strahovao 1996, u vreme mog prvog boravka u Čečeniji. Od mesta Mineralnije Vodi do Mozdoka vozio me je jedan korpuletni Čečen taksijem punih 10 sati i stalno me propitivao da li novinari u Srbiji dobro zarađuju. Da prekinem tu temu, pokazao sam mu da u novčaniku nemam više od 300 dolara, ostatak para sam prethodno sakrio u cipele. Te 1996. u Čečeniji je bilo oteto 56 ruskih novinara, za sudbinu većine njih i danas se ne zna.

Foto: Tanjug

Borko Stefanović, Levica Srbije

* Zašto još nisu stigli migovi iz Rusije?

- I ja sam se nekoliko puta i javno zapitao zašto taj proces toliko dugo traje. Sa naše strane mi je rečeno da je migovi-29 stižu u roku od šest meseci od potpisivanja ugovora, a to je negde do kraja ove godine, i da se cela stvar vodi u velikoj diskreciji jer su to Rusi tražili da se ne bi javile i druge države da im se poklone avioni. Zatim su mi Rusi rekli da avioni sigurno stižu do kraja oktobra. Diskrecije više nema, pa hajde da sačekamo i taj oktobar. A da je sve moglo brže i efikasnije, moglo je.

Ilija Petković, fudbalski trener

* Da li je cela polemika oko hidrogenske bombe stvarnost iz koje može proizaći katastrofa?

- Hidrogenska bomba Severne Koreje je stvarnost, katastrofe neće biti ako u Vašingtonu prevlada smirenost i ako shvate da se mora pregovarati. No, ako se SAD odluče na vojno rešenje, stradaće i Severna i Južna Koreja, Gvam, Aljaska, pa i Japan. Pjongjang ima na stotine raketa srednjeg dometa i desetak raketa interkontinentalnog dometa, kao i kolekciju od najmanje 30 atomskih i hidrogenskih bombi. Onaj ko je dosad isprobao šest atomskih bombi, ima ih u arsenalu još najmanje pet puta toliko. To je prosta vojna logika.

Vojislav Šešelj, lider SRS

* Hoće li nam Rusi dati naoružanje ako ne damo diplomatski status njihovom centru u Nišu?

- Hitno treba preseći stvar oko Rusko-srpskog humanitarnog centra i dati im status kakav imaju NATO vojnici u Srbiji. Ne treba i dalje mrcvariti našu javnost, pokazujemo onda da smo osetljivi na pritiske, pa nas razni pomoćnici pomoćnikovih pomoćnika prozivaju za "sva jaja u jednoj košari". Prava prilika da pokažemo da imamo jaja, muda...

Goran Grbović, bivši košarkaš

* Je l' neophodna saradnja sa NATO vojskom?

- Saradnja je neophodna kada je reč o Kosovu i zaštiti Srba na tom prostoru, sve ostalo treba vrlo pažljivo izabrati i kada je reč o vežbama i zemljama gde se vežbe odvijaju. Ne smemo učestvovati u vežbama NATO u državama koje se graniče sa Rusijom jer su te vežbe direktno uperene protiv Rusije. Imamo disbalans u broju vežbi sa NATO i Rusijom, oko 20 puta više imamo vežbi sa NATO i to onda izaziva pitanja oko naše vojne neutralnosti.

 

Vladimir Vuletić, potpredsednik FK Partizan

* Koliko će migovi oplemeniti našu flotu i šta je potrebno da bi bila potpuno konkurentna u regionu?

- Svaki mig-29 u letnom stanju poboljšao bi sada tešku situaciju u našoj lovačkoj avijaciji. Došlo se do kraja sa resursima i hitno su potrebni novi avioni. Eskadrila od 16 modernizovanih aviona mig-29 bila bi pravo rešenje.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića

* Jesi li spreman da preuzmeš funkciju ministra odbrane?

- U kancelariji komandanta američke Rakasans brigade 101. vazdušnodesantne divizije u Fort Kembelu, koju sam obilazio 2002. godine, pored njegovog stola bila je stolica na kojoj je bio vojnički ranac, šlem, a pored puška M-16. Na moj upitni pogled rekao mi je da su oni borbeno spremni 24 sata 365 dana u godini...

Foto: Tanjug

Svetislav Bule Goncić, glumac

* Koje vam je omiljeno Čehovljevo delo i zašto?

- Knjiga "Prvi ljubavnik", zbog lepe ironije...

Bora Đorđević, pevač

* Kakve su vaše prognoze u vezi sa trećim svetskim ratom?

- Treći svetski rat već duže traje, ekonomski, finansijski, propagandni, rat u sajberprostoru, pre svega između SAD i Rusije. Naravno, tu je oružani rat preko posrednika, Donbas, Sirija, Irak, Avganistan...

Ivana Jordan, pevačica

* Ko je najzanimljiviji od svetskih lidera sa kojima ste razgovarali?

- Predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku primio me je u Snagovu u avgustu 1989. Intervju je trajao tri sata, nije ni pogledao u bilo kakve papire, sve podatke je savršeno iznosio. Pitao sam ga na kraju li mu nedostaje maršal Tito, bili su prijatelji. Malo je zastao, pa rekao da mu nedostaje zajednički lov na visoku divljač. Znate, u jednom lovu je Tito odstrelio 15 komada visoke divljači, a ja 20. Nisam izdržao, pa sam više za sebe bubnuo: "Jeste li to lovili mitraljezima?" Prevodilac me je zabezeknuto pogledao i to nije preveo. Bio je to poslednji intervju Čaušeskua nekom novinaru. U decembru su ga ubili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading