Kina uzvraća povećanjem carina Americi

Autor: Agencije

Vesti

18.09.2018

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je objavila da povećava carine na američke proizvode u vrednosti od 60 milijardi dolara, kao odgovor na najnovije američko povećanje carina na kineske proizvode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

SAD su objavile da povećavaju carine na kineski uvoz u vrednosti od 200 milijardi dolara zbog neslaganja oko politike Kine u tehnologiji.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će realizovati planove najavljene u avgustu o povećanju carina od deset i pet odsto na 5.207 američkih proizvoda. Prema spisku objavljenom prošlog meseca, tu su uključeni kafa, med i industrijske hemikalije.

Cilj ove mere je da se obuzdaju "trgovinska trvenja" i "ulateralizam i protekcionizam SAD", navelo je minstarstvo na svom vebsajtu. Poziva se na "pragmatičan dijalog" da se zajednički očuva princip slobodne trgovine i multilateralnog trgovnskog sistema.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa saopštila je ranije danas da će za oko 5.000 proizvoda iz Kine od ponedeljka biti uvedene carine od 10 odsto, s tim da će 1. janaura one biti povećane na 25 odsto, preneo je AP.

Tramp je juče zapretio da će, ako Kina bude uzvratila, uvesti dodatne carine na robu u vrednosti od još 267 milijardi dolara.

SAD se žale da su kineski planovi za industrijski razvoj, uključujući i plan "Mejd in Čajna 2025" koji poziva na stvaranje šampiona u robotici i drugim oblastima zasnovani na ukradenoj tehnologiji, da krše obaveze Kine za otvaranje tržišta i da bi mogli da naruše američko vodjstvo u industrijskom sektoru

Američke kompanije i trgovinski partneri uključujući i EU i Japan već se dugo žale na kineske trgovinske barijere i industrijsku politiku. Međutim, oni se protive Trampovim merama i upozoravaju da bi spor mogao da zaustavi globalni ekonomski rast i podrije međunarodnu trgovinsku regulativu.

Tramp je u julu uveo carine od 25 odsto na kineske proizvode u vrednosti od 50 milijardi dolara. Kina je uzvratila sličnim carinama i sličnom količinom američkih proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading