PUPS: Podržati žensko zadrugarstvo

Autor:

Vesti

13.08.2018

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Jačanje zadrugarstva kao vid napretka sitnih poljoprivrednih gazdinstava pogoduje seljacima da udruženi lakše opstanu u borbi na nemilosrdnom tržištu, te da stignu do sigurnog plasmana proizvoda, subvencija, povoljnih kredita za ulaganje u proizvodnju, a smatramo da bi država, kroz projekat "500 zadruga u 500 sela", posebno trebalo da podstakne žene na selu da kroz zadrugarstvo ekonomski i socijalno osnaže svoj položaj u društvu" – ističu iz Parije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
PUPS

Dvadesetak žena užičkih sela se još 2012. godine udružilo, podsećaju iz PUPS-a, i osnovalo prvu žensku zemljoradničku zadrugu na nivou Srbije "Zdravčica", koja se bavi gajenjem, preradom i prodajom voća i povrća.

Zadruga im je pomogla da osnuju nove ili prošire postojeće zasade, dala im opremu i sadnice i omogućila otkup roda. Time je stvoren ambijent da mladi ne odlaze da rade, veoma često, najteže poslove u gradovima, već da ostanu i budu domaćini na svojim imanjima.

U Valakonju u opštini Boljevac, krajem prošle godine osnovana je prva ženska zadruga "Rtanjske domaćice". Osnivači zadruge su žene, vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, uglavnom nezaposlene, sa ili bez kvalifikacija, koje zajednički proizvode kvalitetnu domaću konzerviranu hranu a uskoro se očekuje i osnivanje zadružne kuhinje u kojoj bi domaćice pripremale slatko-kiseli program proizvoda.

I u našem neposrednom okruženju velika pažnja se poklanja zapošljavanju žena kroz zadrugarstvo, čime se direktno utiče na smanjenje nezaposlenosti žena, njihovo osnaživanje i davanje podrške ženama da pokrenu biznis.

- Na primer, u Tuzli je pre dve godine osnovana "Bolja budućnost", prva romska ženska zadruga, koja se bavi plasteničkom proizvodnjom paprika, paradajza i krastavaca. Iako niko od njih nije bio poljoprivrednik, uspele su da postignu zavidan nivo kvaliteta proizvodnje - zaključuju iz PUPS-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading