SRAMOTA! NAPLAĆUJU KAKO IM SE ĆEFNE: Harač za male fotokopirnice

Autor:

Vesti

10.08.2018

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udar na male fotokopirnice! Svi prodajni objekti koji poseduju fotokopir aparat dobili su da plate harač za autorska prava i to retroaktivno, čak i po tri godine unazad. Tako je vlasnik jednog prestoničkog kioska dobio nedavno da plati čak 22.680 dinara na ime naknade, i to za šest meseci ove godine, ali i za 2015, 2016. i 2017!

RepublikaFoto: e-stock/S. JOVANOVIĆ

Ovaj namet naplaćuje Organizacija za ostvarivanje reprografskih prava (OORP) i on iznosi 1.090 dinara mesečno.

KOPIRA SAMO DOKUMENTA

- Radnici koji su se predstavili kao inspektori OORP ustanovili su da u kiosku, pored standardnih artikala - novina, sokova, grickalica, imaju i dva fotokopir aparata. Pokušao sam da im objasnim da aparate imam već godinama i da ne fotokopiramo knjige, već samo dokumenta ako nekome od kupaca treba, ali su inspektori ostali neumoljivi - kaže vlasnik STR, koji je želeo da ostane anoniman.

Nedavno mu je došao i obračun od kojeg mu nije bilo dobro.

- Na naplatu je stiglo ukupno 22.680 dinara. Obračunali su po 1.090 mesečno, za dva aparata za prvih šest meseci ove godine, ukupno 13.080 dinara. Pored toga, njihov advokat je poslao i fakture za 2015, 2016. i 2017, ukupno 9.600 dinara - objašnjava naš sagovornik.

Po njemu se, čak ni iznosi naknade ne poklapaju.

- Da je zakonska naknada 1.090 dinara mesečno po aparatu, onda bi za tri godine trebalo da iznosi mnogo više od ovih 9.600 dinara, pa čak ni ne znam šta mi to tačno naplaćuju. Pokušavao sam da kontaktiram sa nekim iz te organizacije, ali se na telefon njihove kancelarije niko ne javlja. Kako da saznam o čemu se ovde tačno radi i kome dajem novac - kaže ovaj rezignirani trgovac.

U OORP NIKO SE NE JAVLJA

Ni novinari Srpskog telegrafa nisu uspeli da stupe u kontakt sa nekim iz OORP jer se na telefone danima niko ne javlja.

U Zavodu za intelektualnu svojinu, koji je nadležan za tu organizaciju, saznali smo da im se tim povodom veći broj ljudi obraćao proteklih dana. Međutim, zvanične odgovore na pitanja u vezi naplate ove naknade ni od Zavoda nismo dobili.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading