POSAO KOD KINEZA ZA 5.000 EVRA: Sve više investicija sa Dalekog Istoka u Srbiji

Autor:

Vesti

16.07.2018

18:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je definitivno postala novi epicentar kineskih investicija, a najnovija fabrika koju nameravaju uskoro da grade u našoj zemlji vredna je čak 800 miliona dolara! Zahvaljujući njoj, očekuje se i zapošljavanje oko 5.000 srpskih radnika, a kako Srpski telegraf saznaje, u pitanju je proizvodnja auto-komponenti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nakon brojnih projekata koje su Kinezi uradili u Srbiji poput izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd, železničke pruge Beograd-Budimpešta, Pupinovog mosta Borča-Zemun, kao i već nekoliko otvorenih fabrika, stiže i nova investicija. To je u intervjuu za Srpski telegraf najavio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i precizirao da je njena vrednost oko 800 miliona dolara, te da je u pitanju fabrika za proizvodnju automobilskih delova. Ranije je iz Kine najavljena i izgradnja fabrike za proizvodnju automobilskih guma, vredna oko 400 miliona dolara.

INVESTICIJE "MELEM NA RANU"

Dolazak investicija iz Kine, vrednih više stotina miliona evra, potvrdili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić iako nisu precizirali o kojim se konkretno oblastima radi. Tako je Vučić rekao da, pored pomenute fabrike za proizvodnju automobilskih guma, stiže još jedna vredna investicija, dok je premijerka, izražavajući nadu da će Kinezi preuzeti vođenje RTB Bora, otkrila da su u planu i novi projekti u kojima će učestvovati kineske kompanije.

Nema sumnje da privredna saradnja dve zemlje doživljava procvat, a to smatra i kineski premijer Li Kećing, koji je ocenio da je Srbija centralna zemlja u okviru inicijative "Jedan pojas - jedan put". Srpski privrednik i vlasnik ITM Grupe Toplica Spasojević ocenjuje da su kineske investicije domaćem tržištu došle kao melem na ranu.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Investicije iz Kine su pomogle jačanju infrastrukture, pre svega zahvaljujući povoljnim dugoročnim kreditima, a infrastruktura je neophodni preduslov za druge investicije koje će doći na postojeću dobru infrastrukturu. Tu su i komercijalne investicije poput one u Železaru Smederevo, koja je pokazala put i način za rešavanje velikih problema sa javnim preduzećima - kaže Spasojević.

SMANJUJU NEZAPOSLENOST

Podseća i na transportno povezivanje Kine sa Azijom i Evropom, takozvani "Jedan pojas-jedan put".

- Na našu sreću, deo tog puta prolazi i kroz Srbiju i nadam se da će deo ogromnog talasa robe i usluga doneti komercijalni rezultat i nama, i to višestruko. Pre svega, pogodovaće nam sama izgradnja infrastrukture, a kasnije i njena eksploatacija - zaključuje Spasojević.

Do sada su se Kinezi zaista dobro pokazali, jedino da su plate radnika malo više, ali to su njihovi standardi

Mlađen Kovačević, ekonomista

Ekonomista Mlađen Kovačević slaže se da su nam kineske investicije i te kako značajne.

- Do sada su se Kinezi zaista dobro pokazali, jedino da su plate radnika malo više, ali to su njihovi standardi. No, svakako, ako dolaze ovde da bi proizvodili neki proizvod koji mi ne proizvodimo, to je svakako dobro, kao i činjenica da će se uposliti novi radnici, što će nastaviti da smanjuje stopu nezaposlenosti. Takođe, dobro je što tako naši ljudi ostaju ovde, a ne da nam toliki mladi svet odlazi jer nema posla - napominje Kovačević.

Neto ulaganja Kine u Srbiju

2010.  2011.  2012.  2013.  2014.  2015.  2016.  UKUPNO 2010. - 2016.

2.610 8.292 1.320 -562 109.342 26.741 77.408 225.151

* u hiljadama USD (Izvor: NBS)

 

Najvažniji međudržavni sporazumi:

- Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između vlada SRJ i Kine, na osnovu koga je obrazovana Mešovita međuvladina komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju

- Sporazum između vlada SRJ i Kine o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja

- Sporazum između Srbije i Kine o naučnoj i tehnološkoj saradnji

- Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu

Najveći kineski projekti u Srbiji

- izgradnja Pupinovog mosta na Dunavu između Zemuna i Borče

- kineski neimari angažovani su na sve tri deonice Koridora 11

- radovi na potezu od Surčina do Obrenovca, koji bi trebalo da se okončaju 2019.

- izgradnja deonice na obilaznici oko Beograda

- ugovor vredan 207 miliona evra za deonicu od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, dužine 19,5 kilometara

- Ulaganja u Železaru Smederevo

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading