OTKUPLJIVAČI ŽITA NAM PODMEĆU, Palma: Prodaju buđavo brašno

Autor:

Vesti

10.07.2018

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narod zbog otkupljivača jede buđavo brašno, upozorio je Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i apelovao na Ministarstvo poljoprivrede da pod hitno proveri otkup žita. Marković ističe da nakupci na kvarno mešaju lošu, proklijalu pšenicu, koju otkupljuju navodno za stočnu hranu, sa dobrom i od toga prave brašno koje kupujemo. Razlog je, naravno, razlika u ceni, a veliku štetu zbog toga trpe i proizvođači i krajnji kupci koji pazare proizvode od brašna.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Marković Palma 

- Predlažem da nadležni iz ministarstva obiđu proizvođače i otkupljivače, kako bi zaustavili nakupce da pljačkaju poljoprivrednike. Navodno proklijalo žito nakupci plaćaju od 10 do 12,5 dinara, sa tendencijom pada na osam i devet dinara, a kilogram kvalitetne pšenice je 17 dinara - objašnjava Marković za Srpski telegraf i podseća da je cena žita prošle godine bila 18 dinara.

17 dinara otkupna cena kvalitetne pšenice

On ističe da poljoprivrednici imaju velike obaveze koje nisu samo obrada zemljišta i proizvodnja, već sve sami sebi uplaćuju. a platu primaju jednom godišnje, kada uberu rod.

- Zato o njima moramo da vodimo računa, jer treba da motivišu svoje potomke da ostanu na selu - poručuje Marković.

RepublikaFoto: pixabay.com

On je uporedio cene nafte sa otkupnom cenom žita i istakao da je za litar ovog derivata, koji košta od 161 do 169 dinara, potrebno čak 14 kilograma pšenice. Takođe, naveo je i da je u Grčkoj otkupna cena žita 0,20 evra za prvu klasu, a za drugu 0,16, a da u Srbiji ona košta nešto više od 0,10 evra, što je gotovo duplo manje.

MARKOVIĆ: Otkupna cena žita u Grčkoj je 0,20 evra za prvu klasu, a za drugu 0,16, a u Srbiji skoro duplo manje

- Zbog svega toga tražim od ministarstva da preduzme aktivnosti kako bi se zaštitili domaći poljoprivredni proizvođači, jer kada se sve sabere, najmanje zarađuje onaj koji se muči na njivi i ulaže u proizvodnju, a najviše nakupci i razni posrednici - ocenio je predsednik JS.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading