MINISTARSTVO PRIVREDE TRAŽI STEČAJ ZA "AZOTARU"

Autor: Tanjug

Vesti

09.07.2018

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo privrede predložilo je pokretanje stačajnog postupa za pančevačku "Azotaru", a kao razlog za to navodi prezaduženost, dok je radnicima ponuđen socijalni program za dobrovoljni odlazak iz najveće srpske fabrike azotnih đubriva, piše "Politika".

RepublikaFoto: youtube.com/Pancevo RTV
Foto: Ilustracija

Prispećem Predloga za pokretanje stečajnog postupka od strane Ministarstva privrede prvi korak je načinjen po drugi put, a na odgovor na pitanje da li će pančevačka "Azotara" otići u stečaj, još će se čekati, navodi beogradski list.

Za "Politiku" je u Privrednom sudu Pančevo potvrđeno da je 4. jula državno Pravobranilaštvo, Odeljenje u Zrenjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača, Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede, podnelo Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom "Azotara" d. o. o. Pančevo, i to zbog prezaduženosti subjekta privatizacije.

- Predlog je stigao i u toku je ispitivanje njegove urednosti i dozvoljenosti i ukoliko to bude utvrđeno, sud će zakazati ročište radi ispitivanja postojanja razloga za pokretanje stečajnog postupka - rekao je Nenad Unčević, portparol Privrednog suda u Pančevu.

Procedura, kaže on, nalaže da sudija pojedinac ispita opravdanost predloga, pre svega iz finansijskih izveštaja preduzeća, a ukoliko bude potrebe, može da zatraži i druge podatke o stečajnom subjektu. 

Sa adrese Vlade Srbije istovremeno je prispeo i zaključak kojim subjekt privatizacije treba da sprovede socijalni program, o kojem, po nezvaničnim navodima iz vrha fabrike, za sada ne znaju ništa, ali će više informacija imati po razgovoru u ministarstvu. 


Na istu adresu ići će i predstavnici Samostalnog sindikata "Azotare", čiji predsednik Gradiša Živanović za "Politiku" tvrdi da na stolu ima zaključak u kojem stoje tri ponude, ali da u fabrici još nije počelo izjašnjavanje zaposlenih jer im predstoji razgovor u Ministarstvu privrede.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u "Azotari" je u ovom trenutku stalno radno angažovano 875 radnika.

U minulim godina država je bila u potrazi za stateškim partnerima ove fabrike, a do Predloga za pokretanje stečaja u ovoj kompaniji bio je akutelan poziv Ministarstva privrede investitorima za dostavljanje pisma zainteresovanosti.

Inače, reč je o jednoj od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu i jedini proizvođač amonijaka, karbamida (uree) i amonijum-nitrata u Srbiji, a njome gazduje država, odosnio Javno preduzeće "Srbijagas".

Pre dve godine, JP "Srbijagas" je tranformisalo fabričku luku u preduzeće "Specijalna luka" sa 60 zaposlenih i postalo njegov stopostotni vlasnik, najavljujući ambiciozne razvojne planove čitavog područja, podseća beogradski dnevnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading