BANKE ĆE MORATI DA DOKAŽU SVE TROŠKOVE OBRADE KREDITA

Vesti

13.06.2018

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke će ubuduće taksativno morati da objasne svaki od troškova obrade kredita da bi uopšte mogle da ih naplate. To proizilazi iz stava Vrhovnog kasacionog suda, u koji je udruženje Efektiva imalo uvid.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Vrhovni sud je zauzeo stav da je ništavna odredba ugovora o naplati troškova obrade kredita ukoliko ugovor ne sadrži jasne i nedvosmislene podatke o tim troškovima. To znači da banka mora taksativno da navede sve troškove koje je imala, a ne samo da naplati određeni iznos u nekom procentu bez da jasno informiše klijenta o sadržini istih - navodi Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Sud je konstatovao da nema zastare za tužbu od 10 godina

Kako kaže, u dosadašnjim sporovima sa klijentima banke nisu uspevale da dokažu da su zaista imale onolike troškove kolike su od klijenata i naplaćivale.

- Takođe, ovakvim stavom Vrhovni sud konstatuje da nema zastare za tužbu od 10 godina, te da svi korisnici kredita svoje pravo mogu ostvariti na taj načn, bez obzira kada su podigli svoj kredit. Jedini uslov je da u ugovoru nije taksativno navedeno šta čini ovaj trošak, a koliko znamo 99 odsto ugovora nema specifikaciju troškova obrade kredita - poručuje Gavrilović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading