BANKE ĆE I DALJE NAPLAĆIVATI OBRADU KREDITA

Autor: J. D. J.

Vesti

16.03.2018

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Banke neće odustati od naplate obrade kredita, poručio je predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić na redovnoj konferenciji ovog udruženja samo nekoliko dana pošto je Vrhovni kasacioni sud izneo stav da banke ne bi trebalo da naplaćuju trošak obrade kredita.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Veroljub Dugalić

On je istakao da to pravo proističe iz ugovora i da se u poslovnoj politici banaka ništa neće menjati.

- Potpuno je opravdano što banke naplaćuju obradu kredita. To predviđa ugovor koji banka sklapa sa klijentom, a oni se zasnivaju na Zakonu o bankama, Zakonu o zaštiti korisnika bankarskih usluga i stavu NBS, koja je i regulator. I direktiva EU apsolutno potvrđuje pravo naplate tog troška - rekao je Dugalić i dodao da se Zakon o obligacionim odnosima, na koje se pozivaju presude donete u korist građana, ne bavi kreditima banaka, te da je pozivanje na taj zakon bespredmetno.

Dugalić: Potpuno je opravdano što banke naplaćuju obradu kredita

Banke će, kako kaže, nastaviti da se ponašaju u skladu sa zakonima i dosadašnjom praksom.

- Ne postoji nijedan zakon koji obavezuje banku da objašnjava strukturu troškova obrade kredita, ali ima obavezu da klijentu objasni šta plaća i samo to što piše u ugovoru banka može da naplati - naveo je predsednik UBS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
šumar

16.03.2018 22:35

bolje idite da obradjujete zemlju,.kupite traktor ili dva vola pa napred, nego što varate narod stalno nešto izmišljate da bi čoveku oteli i poslednju paru