VODIČ ZA OŠTEĆENE KLIJENTE BANAKA: Kako da tužite i dobijete na sudu

Autor:

Vesti

15.03.2018

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzeli ste kredit, naplatili su vam obradu istog, možete da tužite banku i tražite svoj novac nazad! Ovo je potvrdio Vrhovni kasacioni sud, čime je konačno stavljena tačka na dilemu imaju li banke pravo da naplaćuju klijentima obradu kredita. Prema presudi tog suda, ova naknada po zakonu ne može biti element ugovora i svi sudovi bi trebalo da presuđuju u korist građana.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf vam donosi detaljan vodič kako da tužite i povratite svoj novac.

1. Ko može da tuži i za šta

Sva fizička i pravna lica mogu da tuže. Svi tipovi kredita dolaze u obzir - stambeni, keš, potrošački, auto, biznis, privreda, krediti za adaptaciju itd. U bilo kojoj valuti. Može se tužiti i za otplaćene kredite, čak i one od pre 15 godina, budući da nema zastarevanja. Možete da tužite za bilo koji iznos, čak i za 200 dinara.

0,5 do 5 odsto iznose provizije za obradu kredita u zavisnosti od vrste kredita i banke

2. Dokumentacija

Kopija ugovora i pripadajući aneksi. Sud može da traži i dokumenta poput plana otplate, naloga za isplatu i slično. Ako to nemate, prvi korak je pisana molba banci da izda kopije. Ukoliko banka ne želi da vam izda kopije pod izgovorom da je ugovorni odnos prestao, čak i to se može iskoristiti za pokretanje tužbe jer se time potvrđuje da je kredit postojao, a onda će na zahtev suda morati da dostave dokumentaciju. I izveštaj prometa na računu ili uplatnice na kojima se vidi da je nešto plaćano mogu poslužiti za pokretanje tužbe.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

3. Troškovi tužbe

Prilikom podnošenja tužbe plaća se sudska taksa koja zavisi od visine iznosa provizije koja se potražuje (za fizička lica za iznose tužbenog zahteva do 100.000 dinara taksa je do 6.000. Preko 100.000 je 12.000-18.000 din). Na kraju postupka se plaća i taksa na presudu iste visine kao prva taksa. I jedna i druga se refundiraju tužiocu na kraju postupka. Tužbu možete da podnesete sami, preko udruženja ili advokata. U poslednjem slučaju troškovi zavise od dogovora. Ukoliko imate više kredita u istoj banci, svi se rešavaju jednom tužbom, a za kredite u različitim bankama mora se podnositi tužba za svaki kredit ponaosob.

Primer - Stambeni kredit (uzet 31. 1. 2012.)
Kredit 50.000
Troškovi obrade 1,5 odsto
Osnovica  90.000 dinara
Kamata  83.408 dinara
* Ukupno 173.408 dinara

4. Trajanje spora

Između godinu i četiri godine. U prvom stepenu, ukoliko je dostavljena sva neophodna dokumentacija, sve se rešava za tri, četiri ročišta, odnosno godinu, maksimalno dve. Posle toga, strane imaju pravo žalbe, sledi odgovor na žalbu suprotne strane i to traje još oko 3-4 meseca. Potom se sve šalje apelacionom sudu, koji će rešavati po žalbi, a tu postupci mogu duže da traju. Orijentaciono, ako dođe do drugog stepena, spor može da se reši u roku od četiri godine.

5. Naplata

Koliko možete da dobijete, možete izračunati pomoću kalkulatora na sajtovima sudova.

6. Za šta još možete da tužite

Osim za obradu kredita, možete se tužiti i za druge provizije: praćenje kredita, u nekim bankama se zove i administriranje (naplaćuje se mesečno ili kvartalno), prevremenu otplatu, aneksiranje ugovora. Neke banke čak naplaćuju i naknadu za obradu dozvoljenog minusa, i za to možete da tužite, jer je i to neka vrsta kredita, kao i za naplatu kredita po višem tipu kursa (kredit isplaćen po kupovnom, a naplaćivan po srednjem ili prodajnom kursu). Svi koji su osigurali svoje stambene kredite kod NKOSK mogu da traže novac nazad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading