KOPAONIK BIZNIS FORUM: BEZ JAKE PRIVREDE NEMA VEĆIH PLATA

Vesti

05.03.2018

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je da je Vlada u planiranju budžeta za ovu godinu dozvolila maksimalni mogući prostor za povećanje plata i penzija koje su realne makroekonomske projekcije dozvoljavale, što je skoro 60 milijardi ili 1,5 odsto BDP.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Biznis-forum okupio veliki broj profesionalaca

- To ne samo da je rekord u Srbiji već i u svetu - rekao je ministar i dodao da neće dati saglasnost da plate i penzije rastu brže od rasta privrede.

On nije hteo da komentariše da li će ostati u Vladi ukoliko rashodi ipak budu veći od onoga za šta je spreman da da saglasnost, rekavši da je za takve komentare prerano.

- Ne može se povećavati na veresiju. Fiskalni prostor za povećanje postoji, ali prostor u odnosu na BDP ne - rekao je Vujović.
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dušan Vujović

VELIKI NAPREDAK

Vujović je na plenarnoj sednici pod nazivom "Vladina dostignuća, problemi i rešenja" na Kopaoniku podsetio da je Srbija pre desetak dana zaključila trogodišnji program fiskalne konsolidacije sa MMF koji je započela krajem 2014. godine. On je izjavio da planirani rast BDP za ovu godinu iznosi 3,5 odsto, a poželjan je barem pet.

Ministar je na Kopaonik biznis-forumu rekao da je ubeđen da u narednom periodu možemo da održimo budžetski deficit na nivou 0,7 odsto BDP, ističući da je Srbiji od najvećeg značaja sada da dođe do investicionog rejtinga, odnosno da je kao pouzdanu i povoljnu investicionu destinaciju tržišta prepoznaju pre nego međunarodne rejting agencije.

Međutim, Vujović kaže da je, shodno teškoj situaciji u kojoj je zemlja bila, postignut veliki napredak.

- Retko koja zemlja u svetu je uspela da ograničeno poveća plate i penzije, a da ne ugrozi program fiskalne konsolidacije - rekao je ministar.

 

BOLJI KREDITNI REJTING

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da je javni dug Srbije blizu 60 odsto BDP i da sada imamo bolji kreditni rejting od nekih zemalja EU.

- Srbija na dobrom putu. Čeka se reforma javnih preduzeća. Prvi put posle 10 godina Srbija je ostvarila fiskalni suficit i smanjen je javni dug, ali za dalji razvoj neophodno je da se konačno restrukturiraju javna preduzeća i završe započete privatizacije - ocenio je Aleksandar Vlahović.

Prema njegovim rečima, strane direktne investicije dostigle su 2,3 milijarde evra, prestigle su nivo od šest odsto BDP. Smanjen je i procenat nenaplativih kredita kod stanovništva sa 17 na 12 odsto.

- Poljoprivreda je podbacila zbog jake zime i suvog leta, ali ove godine očekuje se da će se usled boljih vremenskih uslova i taj sektor dići na noge. Ipak, reforma javnih preduzeća i završetak privatizacija nužni su za dalji održivi razvoj - poručio je Vlahović i napomenuo da je dobro što je privatizovana "Galenika", ali da još nema strateškog partnera za RTB Bor i ne nazire se kako će biti rešen petrohemijski kompleks.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nije se pojavila na panelu na kojem je bila najavljena zbog, kako je rečeno, privatnih problema.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Pavle Petrović

PRIHODI I RASHODI URAVNOTEŽENI

Pavle Petrović iz Fiskalnog saveta kaže za Srpski telegraf da je budžet Srbije ozdravljen, ali da plate i penzije treba povećati u skladu sa stopom rasta, odnosno oko 3,5 odsto.

- Prihodi i rashodi zemlje su uravnoteženi. Da bi se to održalo, najveći rashodi budžeta, a to su plate i penzije, mogu da rastu samo u meri u kojoj raste privreda - objašnjava Petrović. On dodaje da planirano povećanje penzija jeste u skladu sa tim, ali da je predviđeno da plate rastu i iznad toga i da to nije dobro.

NOVI PREDUZETNICI OSLOBOĐENI POREZA

Budući preduzetnici biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvih godinu dana poslovanja i taj novac moći će da iskoriste za razvoj biznisa, kaže za Srpski telegraf Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije. Ova važna mera za preduzetnike na snagu će stupiti u oktobru.

- Država na taj način želi da podstakne razvoj preduzetništva i podrži preduzetnike da opstanu nakon pokretanja posla. Razmotrićemo da taj period oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa dodatno produžimo - ističe Jovanović.

On podseća da je otvaranje preduzetničke radnje od ove godine moguće preko interneta i da je taksa u tom slučaju za 33 odsto manja nego kada se ide na šalter APR.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading