DIREKTOR RTB ODGOVARA NA OPTUŽBE O LOŠEM POSLOVANJU: Lažu zbog kampanje!

Vesti

28.02.2018

21:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RTB Bor radi odlično. Proizvedeno je 42.000 tona bakra iz naše rude u 2017. godini, što je četiri puta više nego u vreme vlasti DOS, a oko 20 odsto je veći učinak od proizvodnje u 2016. Tako Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, odgovara na tvrdnje Branislava Mihajlovića, nekadašnjeg zamenika direktora Rudnika bakra Bor, da ovaj gigant posluje u minusu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski

KVALIFIKACIJA I ZNANJE

- To je čista laž izrečena u svrhu predizborne kampanje. Branislav Mihajlović nema kvalifikacija i znanja da bi iznosio takve tvrdnje. Mora da pročita izveštaje RTB Bor i da se uputi u njegovo poslovanje da bi nešto mogao da tvrdi - poručuje Spaskovski.

A poslovanje, dodaje on, nikada nije bilo bolje, čemu su doprinele jača cena bakra i 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika. Tako ukupan prihod za prošlu godinu iznosi 303 miliona dolara, a zarada posle rashoda 84 miliona.

Na tvrdnje Mihajlovića da se eksploatišu delovi gde ima malo rude i gde je njen kvalitet loš, Spaskovski odgovara da ne prihvata paušalne izjave nekoga ko 15 godina nije bio u rudniku.

Ne prihvatam paušalne ocene nekoga ko 15 godina nije bio u rudniku, Blagoje Spaskovski, direktor RTB

- Mihajlović ne zna gde se sada kopa ruda, a logično, kopa se tamo gde je ima najviše, gde stručnjaci odrede da treba da se eksploatiše. Samo u površinskom kopu Veliki Krivelj rudari su u januaru otkopali 855.000 tona rude - dodaje Spaskovski.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
RTB Bor

PARTNER KO VIŠE ULOŽI

Komentarišući Mihajlovićeve reči da RTB Bor treba da dobije strateškog partnera, ali da tom partneru ne treba dati većinski paket akcija, Spaskovski poziva svog kritičara da onda sam nađe nekoga ko će na to pristati.

- Neka onda Mihajlović nađe partnera koji će pristati da uloži više od 300 miliona dolara u razvoj rudarstva, a da zauzvrat ne dobije većinski paket akcija. Rudarski basen se ne prodaje, već preko kapitala ulazi u strateško partnerstvo, krajnje transparentno, preko međunarodnog tendera. Partner će se birati po principu ko više uloži u razvoj rudarstva, za koje ni RTB ni država nemaju para, a da pritom zatraži najmanji udeo u vlasništvu. Inače, nigde u svetu i nije praksa da država ulaže u otvaranje rudnika - zaključuje prvi čovek borskog rudnika.

 

42 hiljade tona proizvedeno bakra iz naše rude

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading