Fridom haus: SRBIJA ZEMLJA SLOBODE

Autor:

Vesti

16.01.2018

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je u poslednjem izveštaju nezavisne američke posmatračke organizacije Fridom haus svrstana u red slobodnih zemalja, kako po pitanju političkih, tako i po pitanju građanskih sloboda.

RepublikaFoto: pixabay.com

Na grafikonu slobode, na skali na kojoj 0 označava visok, a sedam nizak stepen sloboda, Srbija je dobila ocenu 2,5. Političkim slobodama u našoj zemlji na toj skali data je ocena tri, dok su građanske slobode ocenjene kao bolje, sa ocenom dva. 

Prema organizaciji Fridom haus, koja je analizirala podatke iz 195 zemalja tokom kalendarske 2017. godine, 88 zemalja okarakterisano je kao "slobodno", 58 zemalja kao "delimično slobodno", dok je 49 zemalja rangirano kao "neslobodno". U regionu su kao slobodne označene Srbija i Hrvatska, a kao delimično slobodne Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo.

- Ima više zemalja koje su pokazale pad u slobodama, nego što su pokazale napredak - rekao je Ark Padington, ugledni akademik Fridom hausa za demokratske studije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading