BIZNIS VEKA: Motiku u ruke, ovo su NAJISPLATIVIJI POSLOVI

Vesti

15.01.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova godina je vreme za nove ideje, pa svi koji nemaju posao ili ne zarađuju dovoljno od onoga čime se bave, mogu da okušaju sreću u poljoprivredi. Srpski telegraf istražio je koje biljne kulture uz relativno mala ulaganja imaju najveći potencijal za zaradu u 2018.

RepublikaFoto: freeimages.com/

Uzgoj biljke nije komplikovan, po hektaru daje oko 20 tona, a kilogram košta 2.000 dinara

RUKOLA - Sa hektara 20.000 kg

Uzgoj salate rukole nije komplikovan, a cena kilograma ide i do 2.000 dinara. Otporna je na ekstremne temperature, kao i na bolesti, a nema bitnijih štetočina koje ugrožavaju proizvodnju. Za jedan hektar potrebno je oko dva kilograma semena, berba počinje oko dva meseca nakon setve. I posle berbe rukola nastavlja da raste, pa se posle nekog vremena opet bere. Prinos rukole po hektaru je 20.000 kilograma, na čemu može da se zaradi enormnih 300.000 evra.

KALE - dvostruka dobit

Ovaj profitabilni cvet može da se uzgaja cele godine. U toku zime jedan cvet kale prodaje se za oko 125 dinara, dok se za krtole u maju dobija isto toliko, pa se od jedne biljke dvostruko zarađuje. Ako se svake godine menja gornji sloj zemlje, kale na istom mestu mogu da rastu do 10 godina. Od jedne biljke dobija se 12-16 cvetova, što je između 100 i 120 cvetova po kvadratu.

MIKROPOVRĆE - seme, voda i malo prostora

Klice povrća i žitarica zbog velike količine vitamina i minerala predstavljaju pravu "energiju života". Seme ostavljeno da klija, na sobnoj temperaturi, na berbu stiže za tri do pet dana. Za proizvodnju klica potrebno je seme, voda, toplota, neki sud i malo prostora. U Srbiji nema mnogo proizvođača klica, ali za njima postoji sve veća tražnja. Na 20 kvadrata može da se ubere 25 kg klica, a zarada po kilogramu je oko 3.000 dinara. I to sve za samo dve nedelje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading