"MI SMO ZEMLJA KRANOVA": Srbija sve bolja u rešavanju ekonomskih problema!

Autor: Tanjug

Vesti

09.12.2017

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija uspela da doprinese rešavanju najvitalnijih ekonomskih problema, kao i da će nastaviti tim putem.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vučić o načinu rešavanja ekonomskih problema

On je na konferenciji za štampu, posle razgovora sa premijeroma Bugarske, Grčke i Rumunije Bojkom Borisovim Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudeoseuom, poručio da će Srbija nastaviti da se kao zemlja pomaša odgovorno i ozbiljno.

Na pitanje o gasnoj interkonekciji Vučić je kazao da je sa gostima razgovarao o toj temi i da taj projekat našu stranu košta 85 miliona evra. Vučić je preneo da je Srbija dobila veliki grant od EU u iznosu od 49,1 miliona evra, te da je ostala finansijska sredstva obezbedila. 

- Računamo da u najskorije vreme možemo projekat da privedemo nameni - podvukao je on. 

Pomenuo je nameru Bugarske da izgrad u blizini Crnog Mora evropski hab, sa više cevodovda preko kojeg bi uzimali gas iz više izvora. 

 - To je za nas od velikog značaja, jer Srbija kako se razvija sve više povećava potrošnju gasa. Mi smo zemlja kranova i sve veći razvoj nam povećava godišnju potrošnju gasa za između 200 i 300 miliona kubnih metara - objasnio je on. 

Kazao je da je razgovarano i o formatu "16+1"dodajući da je bitno da se rekonstruiše železnička i putna infrastruktura, primetivši da su pruge u našoj zemlji veoma loše, posebno na Koridoru 10 ka Solunu i Sofiji. 

- Mi ćemo rekonstrukisati tu infrastrukturu. Dogovor je da pokušamo da pronađemo najjeftinija sredstva za našu zemlju. Postoji više izvora od EIB do mnogih drugih. U to ćemo uključiti rado i mogućnost dobijanja kineskih finansija, ako bi bili pod povoljnim uslovima, naravno usklađeno sa evropskim standardima i propisima - dodao je on. 

Na to se nadovezao i bugarski premijer Borisov koji je izrazio uverenje da će u narednih godinu ili dve biti završeni važni projekti na bržem povezivanju dve zemlje. On je dodao da sa rumunskim kolegom želi da poveže bolje Bukurešt i Sofiju, i da postoji i progresivna Dunavska strategija, koja treba da ubrza plovidbu Dunavom. 

Kada je reč o gasovodu rekao je da ne postoji konkurencija, i da se gasovodi dopunjuju. 

- Našem regionu je potrebno više gasa, još boljih transportnih koridora - rekao je Borisov dodajući da jednom kada imate sve veze one moraju da se prošire.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading