Anketa preduzeća: Poboljšani uslovi poslovanja u Srbiji

Vesti

25.10.2017

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poboljšani su uslovi poslovanja u Srbiji, a posebno u oblastima inspekcijskog nadzora i izdavanja građevinskih dozvola, pokazuje godišnja anketa 1.000 preduzeća USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, koja je predstavljena danas u Privrednoj komori Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež

Rezultati ankete pokazuju da su u proteklih sedam godina zabeležena primetna poboljšanja, pre svega, u oblastima inspekcijskog nadzora, izdavanja građevinskih dozvola i percepcije korupcije, a ono što je najvažnije za privredu je to što kompanije troše manje vremena i novca na poštovanje propisa. Ti pomaci su omogućili stalno povećanje prihoda, neto dobiti i broja zaposlenih, a uočljiv je i veći optimizam privrednika.

Sa druge strane, parafiskalni nameti, razne takse i naknade i dalje se smatraju najvećom preprekom u poslovanju. Privrednici među značajne prepreke ubrajaju i poreze i doprinose na zarade, sivu ekonomiju i administrativne procedure.

Pomak iz godine u godinu

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da je svaka godina bolja od prethodne.

- Možemo da budemo posebno ponosni na izdavanje građevinskih dozvola i rad inspekcijskih službi. Takođe, poboljšan je pristup izvorima finansiranja, s obzirom da su se na to dosta žalili privrednici, ali može još bolje - kaže ona i dodaje da u narednom periodu treba da budemo efikasniji u oblasti katastra i rešavanja pitanja parafiskalnih nameta.

RepublikaFoto: Tanjug
Zorana Mihajlović

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da je USAID anketa veoma važna za srpsku privredu i da je napravljeno dosta pomaka, a posebno u oblasti građevinskih dozvola.

- Ova anketa je praktično "udžbenik za PKS", jer se na osnovu nje prave programi komore i koje zakone treba menjati. Važno je da ova vlada ima sluha za sugestije prvirede - naglašava Čadež.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading