NAJBOLJE PARTNERSTVO I PRODAJA U SRBIJI? Kinezi keširaju 350 miliona dolara!

Autor:

Vesti

14.12.2018

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska kompanija "Ciđin" će odmah posle zvaničnog preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara, potvrdio je generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski

- Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara "keširanog" novca. Toliko će "Ciđin" odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara se investira. Sve ide na račun RTB Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije - rekao je Spaskovski.

On je istakao da će zvanična primopredaja rudnika i topionice u utorak biti obavljena u Beogradu.

- Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce - poručio je direktor RTB Bor.

SPASKOVSKI: Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara "keširanog" novca

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
RTB Bor

Spaskovki je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama.

Podsetimo, kineska kompanija "Ciđin" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine. Plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara, a obavezali su se i da sačuvaju 5.000 radnih mesta i investiraju 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR.

BROJKE
1,46 milijardi dolara ukupno uložiće "Ciđin" u RTB Bor
900 miliona određeno za investicije
200 miliona dolara planirano za rešavanje dugova
5.000 radnika zaposleno u RTB Bor
28.820 tona bakra RTB Bor prodao za 11 meseci

Kineski partner ima i ambiciozan plan za topionicu, čiji je kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona. Kinezi planiraju da topionica za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading