PUNE ČEKAONICE DOMOVA ZDRAVLJA: Oprez, HARA STOMAČNI VIRUS

Autor:

Vesti

25.09.2018

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mučnina, dijareja, malaksalost, dehidratacija simptomi su stomačnog virusa, koji je poslednjih nekoliko nedelja napunio čekaonice domova zdravlja. Lekari upozoravaju građane da vode računa o higijeni jer se ova crevna infekcija lako i brzo širi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Virus u težem obliku izaziva i povišenu telesnu temperaturu, a najopasniji je po decu i hronične bolesnike.

- Od početka septembra raste broj obolelih od stomačnog virusa. Tokom godine, inače, javi se jedan pacijent u 10 dana, a ovog meseca se iz dana u dan javlja po pet novoobolelih. Sezona je crevnih infekcija jer se ljudi vraćaju sa odmora, menjaju klimu, deca su krenula u kolektive, a infekcija se brzo širi i to najčešće sa dece na roditelje - kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

Ona navodi da je najveći broj obolelih među decom predškolskog i školskog uzrasta i starijima od 60 godina.

Najviše obolelih među decom i starijima od 60 godina

Gastroenterolog dr Nikola Milinić savetuje građane da vode računa o higijeni, jer je to jedina preventiva.

- Teško je zaštititi se od ove infekcije, posebno u ovo doba godine. Higijena je najvažnija, zato bi trebalo redovno prati ruke, čistiti toalete i provetravati prostorije - objašnjava dr Milinić.

Virus u proseku traje tri dana, a sve preko toga zahteva posetu lekaru, posebno ako dođe do gubitka apetita i dehidratacije, kada se mora uključiti infuzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading