NESREĆA NA DUNAVU: Kod Smedereva potonuo teretni brod

Autor: Tanjug

Vesti

25.08.2018

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da je u blizini Smedereva, na 1.108 kilometru Dunava na desnoj obali, potonuo samohodni teretnjak "Tomas" i da tom prilikom niko nije povređen.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, teretnjak je potonuo pre pet dana u jutarnjim satima, a do nezgode je došlo nakon utovara na plovnom bageru "Crni“ koji se nalazi četiri kilometra nizvodno od mesta nesreće. 

Do potonuća je došlo velikom brzinom usled prodora vode u brodski trup, za sada iz nepoznatih razloga, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Udruženja profesionalnih lađara Srbije.


Zapovednik broda je, kako se navodi, brzom reakcijom uspeo da nasuče brod na sprud u obali i na taj način spreči veću tragediju i moguć gubitak ljudskih života. 

On je odmah obavestio Kapetaniju pristaništa Smederevo putem telefona. Posada je samostalno napustila objekat i svi članovi posade su prošli bez povreda.

Problem je, tvrde lađari, nastao u brzini delovanja Inspekcije plovidbe i Kapetanije pristaništa. 

U saopštenju se kaže da je inspekcija izašla na uviđaj dva dana posle potonuća i da je za to vreme mesto nesreće bilo bez nadzora.

Posadi niko nije poslat u pomoć, objekat nije obezbeđen barijerom za slučaj izlivanja goriva, nije izdato saopštenje brodarstvima, nije obustavljena niti usporena plovidba na tom delu Dunava tako da je nasukani brod bio dva dana u stalnoj opasnosti od prevrtanja i totalnog potonuća objekta, ukazuju lađari.


Oni su pozvali nadležne institucije da razmotre povećanje i poboljšanje inspekcijskog nadzora na rekama kao i da se formira jedinica za brzo delovanje u vanrednim situacijama na rekama da bi se izbegle nesreće u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading