EVO KAKVO VAS VREME ČEKA TOKOM LETOVANJA!

Autor:

Vesti

30.07.2018

04:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošlonedeljni katastrofalni požari u okolini Atine uslovljeni talasom ekstremno visokih temperatura, poplave i pljuskovi na tom, ali i na području Halkidikija i Tasosa, kao i nestabilno vreme na Balkanu zabrinuli su srpske turiste da li će ih u omiljenim letovalištima u avgustu dočekati pakao ili oluje.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Zato Srpski telegraf otkriva gde će u narednom periodu vladati pravo leto, a gde nestabilne prilike, s obzirom na to da su naučnici zbog aktuelnih dešavanja u celom svetu, a posebno na tlu Starog kontinenta, saglasni u jednom - postali smo svedoci klimatskih promena.

Meteorolog Đorđe Đurić ističe za naš list da nas najnepovoljnije vremenske prilike i dalje očekuju u Grčkoj, gde će se temperature kretati od 28 do 30 stepeni.

- Ove godine u Grčkoj nije bilo pravog leta. I narednih dana treba očekivati pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom i oblačnost, posebno u predelu Halkidikija i Egejskog mora. Oblasti oko njega će u narednom periodu biti najkritičnije - navodi Đurić i dodaje da će nestabilno biti i u Crnoj Gori, ali će tamo, ipak, biti i perioda sa više sunca.

Đorđe Đurić: I narednih dana treba očekivati pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom i oblačnost, posebno u predelu Halkidikija i Egejskog mora

Turisti s nešto dubljim novčanikom, ali oni koji su ujedno i ljubitelji vreline, mogli bi da putuju u Španiju i Portugal, jer će tamo temperature danima dostizati 40 stepeni. Međutim, Đurić upozorava da su i u tim državama, kao i nedavno u Grčkoj, mogući požari.

- I na obalama Egipta i Tunisa očekuju se temperature od 30 do 35 stepeni - napominje on i naglašava da je Hrvatska, što se tiče vremenskih prilika, ove godine najstabilnija.

Prema njegovim rečima, severniji delovi Evrope su nam bukvalno ukrali leto.

- Širom Evrope je veoma vrelo, na potezu od Španije preko Francuske, Belgije, Nemačke i Danske, pa sve do Švedske, gde je ovih dana temperatura viša i od 35°C, a na zapadu Evrope ona dostiže i do plus 40 - zaključuje naš sagovornik.

Istovremeno, područje grčke Atike, koje su prošle nedelje poharali požari usled kojih je stradalo 88 osoba, juče su zadesile poplave nakon iznenadne i veoma snažne oluje. Pod vodom su se našli brojni poslovni objekti i kuće, a spasilačke službe su primile i do 100 poziva u pomoć. Na drugoj strani kontinenta, u Britaniji, Nemačkoj, Švedskoj i drugim zemljama, ljudi se još bore sa ekstremno visokim temperaturama, koje su, inače, zahvatile područja od Arktika do Japana.

- Naučnici koji sarađuju u sklopu inicijative koja se bavi ekstremnim vremenskim uslovima u petak su na sastanku ocenili kako je upravo zbog klimatskih promena bilo dvaput izglednije da će sever Evrope zahvatiti ekstreman toplotni talas, koji, istovremeno, zaobilazi deo Balkana zbog specifičnog kretanja ciklona - prenose mediji.

Foto: Printcsreen/Srpski telegraf

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading