Obeleženo 100 godina od stradanja carske porodice: Srpski narod ima obavezu da se seća Nikolaja Romanova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.07.2018

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas liturgiji u ruskoj crkvi u Beogradu i litiji od crkve do spomenika poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugom, čime je obeleženo 100 godina od stradanja carske porodice Romanov

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Goran Vesić

Vesić je u izjavi novinarima kazao da srpski narod ima obavezu da se seća i čuva uspomenu na cara Nikolaja Drugog Romanova, jer je on pomogao da se evakuiše i oporavi srpska vojska nakon povlačenja kroz Albaniju u Prvom svetskom ratu, u koji je Rusija ušla zbog Srbije.

 - Grad Beograd ima obavezu da na dostojan način obeleži ovaj dan, naročito zbog svega onoga što je porodica Romanov učinila za Srbiju. Rusija je u Prvi svetski rat ušla zbog Srbije, pokušavajući da spase Srbiju od napada Austrougarske. Ruski car Nikolaj je pomogao da naša vojska bude evakuisana i oporavljena i kasnije da se bori za Srbiju - kazao je Vesić.

Dodao je da je car Nikolaj bio veliki i iskreni prijatelj Srbije, te da je bio u veoma bliskim odnosima sa tada regentom, a posle kraljem Aleksandrom.
 

RepublikaFoto: twitter.com/GlobalPolitic66
Porodica Romanov

 - Zaista, ako srpski narod ima obavezu prema nekom drugom vladaru, da ga se seća i čuva uspomenu na njega, onda je to car Nikolaj Drugi Romanov -  istakao je Vesić i naveo da je Grad Beograd ponosan na to što je pre nekoliko godina podignut spomenik tom ruskom imperatoru.


 - To je znak naše zahvalnosti i našeg sećanja prema porodici Romanov. Inače, i kralj Aleksandar je našao način da se oduži Rusiji i porodici Romanov za sve ono što su učinili za Srbiju. Beograd je, posle Pariza, primio između dva rata najviše ruskih emigranata -  kazao je Vesić. 

Prema nejgovim rečima, 1931. godine je prema popisu stanovništva, svaki šesti stanovnik Beograda bio Rus. 

 - Ruski emigranti su dali veliki doprinos razvoju Beograda, u kulturi, umetnosti, nauci... -  kazao je Vesić.


Kako je naveo, šefovi većine katedri Univerziteta su bili ruski profesori, osnovali su prvu baletsku školu, kao i autoškolu u Beogradu, a većinu građevina između dva rata su radile ruske arhitekte.

 - Neraskidiva je veza između ruskog i srpskog naroda i to je razlog što smo danas na dostojanstven način obeležili mučeničku smrt carske porodice - zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading