CRNA STATISTIKA: Za pet godina roditeljima oduzeto više od 5.000 DECE

Autor: novosti.rs

Vesti

15.07.2018

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, koje kontroliše rad svih socijalnih centara, a centri svoje partnere, hranitelje, u proteklih pet godina biološkim porodicama oduzeto je 5.668 dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Novosti" pišu da Centri za socijalni rad u ovome imaju ključnu ulogu. Oni procenjuju podobnost biološke porodice, stepen ugroženosti deteta, pozivaju se na pravo hitnosti i izmeštaju dete, bez saglasnosti roditelja i sudske odluke. Određuju da li će i kada roditelji imati priliku da posete dete, koliko će taj susret trajati i ko će ga nadzirati.

Ministarstvo je u svom odgovoru "Novostima", kako navodi list, prećutalo mogu li centri da izmeste dete iz bioloških porodica bez ikakvog pismenog akta u trenutku oduzimanja. Ali su odgovorili da je Porodičnim zakonom izričito propisano da "pravo deteta da živi sa svojim roditeljima može biti ograničeno samo sudskom odlukom, kada je to u najboljem interesu deteta".

 

 

Naveli su, međutim, i izuzetak od pravila o isključivoj sudskoj nadležnosti kada je dete u "ozbiljnoj i neposrednoj" opasnosti. Tada centar može privremeno izmestiti dete iz porodice roditelja.

- U tome i jeste problem, da su centrima za socijalni rad data velika ovlašćenja: status službenog lica, tajnost u radu i hitnost postupka, što otvara mogućnost zloupotreba. Oni su kadije. Pitanje je koliko pretpostavljene institucije mogu da ih kontrolišu, dok oni fingiraju ozbiljnu ugroženost deteta. Koliko će trajati to privremeno izmeštanje? U kakvom će stanju dete biti vraćeno roditeljima, ukoliko do toga dođe - kaže advokat sa iskustvom u porodičnim sporovima Dragiša Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading