NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Ne pitajte radnice da li su zatrudnele, platićete dva miliona!

Vesti

05.07.2018

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imate li decu, da li planirate da se udajete, koliko ste spremni da žrtvujete privatan život zarad posla, pitanja su na koja će poslodavci ubuduće morati da zaborave. Ako se i usude da ih postave na intervjuu za posao, rizikovaće da plate kaznu od 50.000 do dva miliona dinara. To predviđa Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. Javna rasprava o ovom zakonu je završena i očekuje se da do kraja godine bude i usvojen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Predviđene su dve ključne izmene - povećanje kvota žena u svim organima javne vlasti sa 30 na 40 odsto, što će uticati na bolji kvalitet odlučivanja. Druga važna izmena je što se eksplicitno uvodi obaveza poslodavca da kontinuirano vodi računa o jednakom tretmanu muškaraca i žena, počev od prvog dana zapošljavanja, kao i o ravnopravnom usavršavanju i napredovanju zaposlenih - istakla je Brankica Jovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Poslodavcima prete sankcije i ako na poslu unapređuju isključivo muškarce ili ako se deca predstavljaju kao problem za napredovanje

Najmanje 40 odsto žena na čelnim pozicijama

Ministarstva, javna preduzeća, ustanove i opštine na upravljačkim pozicijama moraće da imaju najmanje 40 odsto žena. Isti cenzus važiće i za političke stranke kada sastavljaju liste za izbor poslanika i odbornika - na njima će morati da bude predloženo minimum 40 odsto žena kandidata. Partije će imati obavezu i da obezbede najmanje 40 odsto predstavnika ženskog pola u organima stranke. Ako političke stranke ovo ne budu poštovale, preti im kazna od 50.000 do dva miliona dinara.

Popiće kaznu ko spreči napredovanje

Ako poslodavac prilikom zapošljavanja traži od kandidata da kaže da li je udat ili oženjen, da li ima decu ili ih planira - firmi preti kazna od 50.000 do dva miliona dinara. Ista sankcija preti i ako na poslu, primera radi, napreduju isključivo muškarci ili ako se trudnoća i deca predstavljaju kao problem ka daljem napredovanju u karijeri. Poslodavci će biti kažnjavani ako se, recimo, dokaže da su određenu ženu godinama držali na istoj poziciji samo zato što ima više dece.

Obaveze za poslodavce sa više od 50 radnika

Ministarstva, javna preduzeća, opštine i poslodavci koji imaju više od 50 zaposlenih biće dužni da određuju i sprovode mere za unapređenje ravnopravnosti polova. Deo toga obavezno će biti: kratka ocena stanja u vezi sa položajem žena i muškaraca, mere za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, početak primene, način sprovođenja i kontrole i prestanak sprovođenja posebnih mera.

Nacionalni SOS telefon za žrtve nasilja

Posle stupanja zakona na snagu uspostaviće se specijalizovana SOS telefonska linija koja će pokrivati celu zemlju. Ona će služiti za davanje podrške žrtvama nasilja u poverljivoj formi. Biće besplatna i dostupna 24 sata, sedam dana u nedelji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading