ĐORĐEVIĆ PODSEĆA: Od sutra isplata većeg dečijeg dodatka, uslov je da su DECA VAKCINISANA!

Autor: Tanjug

Vesti

30.06.2018

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sutra na snagu stupaju izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojima je predviđena isplata većih roditeljskih dodataka", najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Đorđević

Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratno dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno deset godina.

- Isplata počinje od 1. jula u skladu sa zakonom, s tim što ćemo retroaktivno za drugo, treće i četvrto dete da uskladimo i da napravimo nov način isplate - rekao je Ðorđević za RTS. 

On je podsetio da isplata sredstava važi za drugo, treće i četvrto dete od 25. decembra 2017. a za prvo dete od 1. jula 2018. godine.

- Uslovi koji roditelji odnosno deca treba da ispune su obavezna vakcinacija i pohađanje pretškolskog i školskog programa u skladu sa zakonom Republike Srbije - rekao je Ðorđević.

Time je usklađeno da se ne anuliraju kaznene odredbe koje postoje po drugim zakonima, rekao je on i podsetio da je kazna za nevakcinaciju 100.000 dinara, a da po ovom zakonu hipotetički za treće dete može da se dobije milion i 400.000 dinara.

Kada je reč o zakonu o rodnoj ravnopravnosti, Ðorđević je rekao da akcioni plan Vlade predviđa da bude usvojen u četvrtom kvartalu ove godine.

Na konstataciju da je bilo određenih neslaganja njega i ministarke Zorane Mihajlović o ovom zakonu, Ðordević je odgovorio da je Ministarstvo za rad samo želelo da zakon prođe čitavu proceduru tj. da prođe i javnu raspravu kroz koju nije prošao u prvoj verziji.

Govoreći o sivoj ekonomiji, ministar je rekao da se država ozbiljno bori protiv toga, te da je inspektorat dužan da izađe na lice mesta gde god postoji prijava.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading