BEOGRAD pretrpeo OGROMNU ŠTETU posle jučerašnje APOKALIPSE

Autor:

Vesti

23.06.2018

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom Beograda jučerašnje nevreme napravilo je niz komunalnih problema, a saniranje će trajati danima.

RepublikaFoto: Republika
Beograd je bio potpuno potopljen

Prema rečima gradskog sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima, Darka Glavaša, većina problema u šahotivma, udarnim rupama i podzemnim prolazim za sada je otklonjena, stanje u kanalskim mrežama takođe je na zadovoljavajućem nivou, ali će se ekipe javnih preduzeća na terenu zadržati još par dana.

- Ozbiljnije posledice kada su jučerašnje poplave u pitanju nisu zabeležene, ne postoje kritične tačke u gradu gde je došlo do nekog većeg problema, ali će se na sanaciji sitnije štete raditi još dva-tri dana. Povećan je broj ekipa vodoprivrednih i drugih preduzeća i budući da je danas prvi dan vikenda i manji je broj vozila na ulicama grada, svi poslovi se odvijaju regularno i bez većih poteškoća - kaže Glavaš.

Kako dodaje, iako su padavine bile većeg intenziteta od onih zabeleženih 2014. godine u Obrenovcu, sreća Beograđana ovog puta bila je u njihovom kratkom trajanju.

 Za jedan sat palo je od 22 do 25 litara kiše, a slivnici su predviđeni da prihvate 4-5 litara vode po satu

Imajući u vidu pomenute brojke, ne čudi što su se u pojedinim ulicama, poput Bulevara despota Stefana ili u naselju Braće Jerković, tokom jučerašnjeg nevremena napravili pravi gejziri.

- To je donekle očekivana pojava u nižim delovima grada, zbog tih takozvanih kosih ulica, gde se pojavljuju bujični tokovi tog tipa, jer voda potiskuje cevi - objašnjava gradski sekretar.

Komentarišući situaciju u Ulici vojvode Vlahovića na Voždovcu, koju ostane pod vodom pri maltene svakom jačem pljusku, Glavaš ističe da je krivica na građevinskim investitorima koji nisu obezbedili priključivanje meštana na adekvatnu kanalizacionu mrežu.

- U pitanju je naselje koje je niklo na prizemnim zgradama, a koje su u godinama za nama pretvarane u višespratnice, pa je i jedan deo kanalizacionih cevi priključivan je u kišnu mrežu. S tim u vezi, svakako bih iskoristio priliku da apelujem na investitore da prilikom planiranja izgradnje kontaktiraju komunalna preduzeća i ustanove uslove za gradnju. Nije ovo naselje usamljen slučaj, slično je i u Kaluđerici i drugim mestima u Beogradu - objašnjava on.

 

 

Sem toga, Glavaš navodi da bi i drugi sugrađani mogli da preventivno deluju.

- Dosta građevinskog materijala, šuta i zemlje je isplivalo na ulicama, a tu su doslepi sa gradilišta i iz dvorišta sugrađana. Takođe, molim stanovnike grada da krovove i oluke redovno održavaju, kako zapušenja ne bi stvara dodatne probleme - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading