ALARMANTNO! Zaštitnik građana najviše dobija poziva zbog NASILJA NAD DECOM!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.06.2018

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se godinama unazad trećina pritužbi u oblasti prava deteta upućene Zaštitniku građana odnosi na nasilje nad decom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je u saopštenju povodom Međunarodnog dana zaštite dece od nasilja koji se obeležava sutra pozvao nadležne organe da rade na rešavanju ovog problema i sprečavanju nasilja nad decom pristupe sa prioritetom, pogotovo zato što se radi o jednoj od najranjivijih društvenih grupa.

Foto: Tanjug
Zoran Pašalić upozorava


- Posebno zabrinjava činjenica da smo pored psihičkog, fizičkog i seksualnog nasilja nad decom sve češće svedoci i vršnjačkog nasilja, kao i rodno zasnovanog nasilja u školama, čijem iskorenjavanju moramo posvetiti posebnu pažnju - navodi Pašalić. 

Dodaje, da iskustvo govori da nadležni organi ne prepoznaju uvek situacije potencijalne pretnje od nasilja nad decom, kao što su slučajevi kada je dete svedok porodičnog ili partnerskog nasilja.

On je pozvao nadležne organe da ulože dodatne napore u cilju prevencije i zaštite dece od nasilja, kao i da se podigne svest o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, pojavnim oblicima i merama zaštite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading