BUDUĆI IT-EVCI, POŽURITE! Još sutra prijave za prijemni

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

20.05.2018

09:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Buduće IT-evce ove godine očekuje žestoka konkurencija pri upisu u srednju školu. Za specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama prijavilo se skoro pet puta više đaka u odnosu na prošlu godinu, a zbog povećanog interesovanja, prijave za polaganje prijemnog produžene su do sutra do 14 časova.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Još samo malo mesta ima za buduće IT stručnjake

Do sada je za IT gimnazijska odeljenja apliciralo 2.558 učenika, a mesta ima za njih 1.260, kaže pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić.

- Nismo iznenađeni velikim interesovanjem. Konsultovali smo tržište rada i uradili zaista veliku promociju IT tehnologija koje su potrebne našoj zemlji. Ministarstvo je uradilo i odličnu pripremu za upis novih odeljenja. Na prijemnom ispitu 3. juna polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, a sledeće nedelje izaći će zadaci sa probnog prijemnog, približno iste težine koja se očekuje na pravom ispitu, pa će đaci imati priliku da provere znanje - poručuje Pajić.

Broj učenika prijavljenih za IT odeljenja uvećan je skoro pet puta u odnosu na prošlu godinu, kada se prijavilo 556 đaka

- Pojačano interesovanje je očekivano i pokazuje ne samo da su ljudi sve više svesni promena koje donosi Četvrta industrijska revolucija, već i da mnoga deca već u osnovnoj školi imaju želju da se bave računarstvom i informatikom - ističe Tadej Kurepa iz Razvojnog centra kompanije Microsoft i član Izvršnog odbora Inicijative Digitalna Srbija.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Povećanjem broja gimnazijskih IT odeljenja napravljen je veliki korak za IT obrazovanje u Srbiji. Procene su da domaćem IT sektoru u ovom trenutku nedostaje preko 20.000 IT stručnjaka, a godišnje se za ove poslove edukuje ispod 2.000 ljudi. Jasno je da su mogućnosti zapošljavanja novog IT kadra izuzetno velike. Ovo nije nešto što je specifično za Srbiju, Evropske kompanije iznele su procenu da će im do 2020. godine biti potrebno čak 825.000 IT stručnjaka - kaže Kurepa.

U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading