EVO KOLIKO GEJ OSOBA IMA U SRBIJI!

Autor: mondo.rs, Republika

Vesti

17.05.2018

04:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prva" ocenila je predstavnica Labrisa Jelena Vasiljvić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: ilustracija

U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prva, ocenila je danas predstavnica Labrisa Jelena Vasiljvić.

Ona je to rekla na skupu u "Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?" na kojem je ukazano na i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe.


Vasiljević je u debati u EU info centru, pred sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije "zakonski prepoznata" i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.
RepublikaFoto: Tanjug
Parada u Beogradu

- Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti - rekla je Vasiljević.


Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnica udruženja Egal Helena Vukotić.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije urađeno od prošle godine kada je zaključeno da u Srbiji nedostaje dijaloga i obrazovanja o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Vukotić je ocenila da se u Srbiji sve svodi na "gašenje požara", i da LGBT zajednica postaje vidljivi kroz izveštaje iz "crne hronike".

"Država mora da zna da 20 odsto ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80 odsto njih ne, iako se vrlo oseća i živi kao osoba suprotnog pola", rekala je Vukotić i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

Janković i Paunović su ocenile da je redovno održavanje parade ponosa i transparade korak napred. Podsetile su da su i predstavnici MUP-a i tužilaštva obučeni za rad s LGBT populacijom.

Janković je ukazala i na odgovornost medija za nekorektan odnos društva prema toj grupi ljudi.

Navela je da se 6,6 odsto svih pritužbi koje dobija kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, odnosi na LGBT zajednicu. Od toga se 54,8 odsto pritužbi odnosi se na javno informisanje, sedam na obrazuvanje, a 2,7 odsto na rad i zapošljavanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading