RAT UPRAVNIKA ZGRADA: Nude sve i svašta samo da dobiju posao!

Vesti

14.05.2018

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čiste, kuvaju, peglaju, a ne prezaju ni od pedikira! Ovo su samo neke od usluga koje, pored brige o zgradama, stanarima nude profesionalni upravnici kako bi došli do posla.

RepublikaFoto: Telegraf/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Stanari ih ne žele, konkurencija je velika... - sve to uticalo je na kućepazitelje da svoje ponude "obogate" svim i svačim. Tako su stanovnici jednog beogradskog solitera dobili ponudu koja, uz održavanje lifta, stepeništa i brojne popravke, uključuje feniranje i masiranje.

AKO TREBA, MOŽE I PEGLANJE

- Odlučujemo između trojice upravnika, pa nam je jedan od njih napomenuo da može da nam organizuje šta god poželimo. Rekao je da poznaje frizere i masere koji rade po izuzetno povoljnim cenama i da bi bez problema mogao da nam omogući i tu uslugu - šokirano priča jedan od stanara Starog grada.

BROJKE
- 30 hiljada zgrada registrovano do sada
- 700 upravnika registrovano u PKS
- 11 hiljada upravnika dosad izabrano u Beogradu
- 5 hiljada dinara kazna za upravnika koji ne izvršava svoje obaveze
- 2 miliona maksimalna kazna za stanare koji ne izaberu upravnika

A ima i onih koji nude kućnu negu starijima, kao i šetnju pasa zaposlenim stanarima koji imaju kućnog ljubimca.

- Pričao mi je otac, koji je penzioner i živi sam u stanu, da mu je potencijalna upravnica napomenula kako bi, ako nju odaberu, nekad mogla da svrati da mu nešto skuva ili pomogne oko drugih kućnih poslova. Baš sam bila iznenađena, nisam znala da se oni i time bave - kaže Beograđanka Anđelka K.

I upravnik sa Voždovca svojom ponudom, ako ništa drugo, bar je slatko nasmejao stanare.

- Kroz šalu nam je poručio da, iako je muškarac, zna odlično da pegla, pa može i tu da pripomogne ako zagusti - priseća se stanarka kroz osmeh.

ROK ODAVNO ISTEKAO

Međutim, po Zakonu o stanovanju, upravnici zgrada se mogu baviti isključivo održavanjem zgrade, što podrazumeva čišćenje ulaza, održavanje stepeništa, popravku krova, vodoinstalaterske i druge radove u slučaju kvarova... Oni nemaju prava da stanarima ulaze u stanove niti da kontrolišu ko se u njima nalazi.

Podsetimo, rok za upravnike istekao je još 12. decembra 2017, ali država i dalje gleda kroz prste jer je reč o novini kod nas.

Ukoliko stanari ne budu mogli da se dogovore da sami izaberu kućepazitelja, opština će im nametnuti prinudnog upravnika, kog će morati da plaćaju. Za taj posao će mesečno, u zavisnosti od veličine zgrade, dobijati od 200 do 500 dinara po stanu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

14.05.2018 06:40

Cela priča je kao IDEJA odlična, ali s obzirom ko je sprovodi sa kolikim neznanjem, kako su puštani NAMERNO bez ikakvog znanja a o tome sam i veoma jasno i glasno i javno govorio, nije ni čudo što sve ide nakaradno. Lokalne samouprave su po sili zakona trebale da svim SZ koje nisu formirane dodeli prinudnog upravnika. Ali izgleda da se ide logikom revolta, pa se planiraju kazne. Kazna je poslednja tačka. I naravno pošto su nadležno ministarstvo g-đe Mihajlović i njena pomoćnica Atanacković po ovom pitanju krajnje nesposobne ostaje da vidimo kako će se sve urušiti jer ne znaju da dovedu i sprovedu zakon a naravno ni izmene i dopune zakona koje su neophodne se i ne planiraju i ne događaju. Zato i čitamo ovakve tekstove da bi se još unizila profesija profesionalnih upravnika. Setite se da je Atanacković prićala javno o 12.000 do 15.000 upravnika. A od ovog broja nema ni polovina ugovor ttj ima jedna trećina bolje rečeno. Mnogi nedostojni i bez znanja su pušteni. Mnogi su ušli u priču misleći da će novac padati s neba, a najcrnje je što se falsifikuju potpisi građana da bi se postalo negde upravnik ili profesionalni upravnik. To će za posledicu imati u dogledno vreme gubitak stanova jer će se krediti dobijati na osnovu falš potpisa, jer nije propisano namerno da se na oglasnu tablu mora istaći kopija potpisa podrške kod izbora upravnika ili profesionalnog upravnika. U skladu sa zakonom odgovorno tvrdim da ni 10% nije ispravno registrovano, a registratori ne rade svoj posao jer se čeka i po nekoliko meseci kod njih.