"IKEIN" ŠPORET NA PLIN TRUJE!

Autor:

Vesti

25.04.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan "Ikein" proizvod opasan po zdravlje! Komode ovog švedskog trgovinskog lanca već su ubile osmoro dece širom sveta, a sada prodaju grejne ploče koje mogu da nas otruju.

Foto: Tanjug
Ko preživi "Ikeu" pravi je srećnik

Naime, ova kompanija je na svom sajtu saopštila da sa tržišta povlači plinske grejne ploče, koje se prodaju i kod nas, i to zbog povećane emisije ugljen-monoksida.

MORA NA POPRAVKU

- "Ikea" povlači na popravku Eldslaga plinske grejne ploče zbog emisije ugljen-monoksida koje su iznad graničnih vrednosti propisanih u EU. To se odnosi na ploče prodate pre 1. januara 2018. godine, a nakon kontrole tržišne inspekcije u Belgiji - navodi se u saopštenju "Ikee" prosleđenom Srpskom telegrafu.

Kao razlog zbog kog je došlo do ovakvog propusta u ovoj kompaniji navode ljudsku grešku dobavljača.

- Pogrešan plinski injektor je ugrađen u brzi gorionik, što dovodi do nivoa emisije ugljen-monoksida (CO) koji su iznad propisa EU. Istraživanje pokazuje da ne postoji povećan rizik od požara ili eksplozije. Kompanija "Ikea" nije primila nikakve prijave o incidentima - ističu oni.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da je važno utvrditi kako je došlo do ovakvog propusta, te da to što je grešku načinio dobavljač, "Ikeu" ne oslobađa odgovornosti.

- Bitno je utvrditi da li je to svesna radnja ili nešto što se podvuklo u procesu proizvodnje. Moguće da je tu bilo propusta u obaveštavanju onog koji je radio te delove. Ipak, to "Ikeu" ne oslobađa odgovornosti jer su oni na osnovu poverenja sklopili dogovor sa dobavljačem kojeg treba da kontrolišu - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: ikea.com/printscreen

VEZUJE SE ZA HEMOGLOBIN

Prema rečima profesora kliničke toksikologije u penziji Dragana Joksovića, trovanje ugljen-monoksidom može da dovede i do smrti.

TOKSIKOLOG: Ukoliko je izloženost ovom gasu velika, može doći do kome i smrti

- Ugljen-monoksid se vezuje za hemoglobin - glavni prenosilac kiseonika. Kada se ugljen-monoksid vezuje za hemoglobin, nema kiseonika, a tada dolazi do glavobolje, malaksalosti, mučnine, povraćanja. Ukoliko je izloženost ovom gasu velika, može doći do kome i smrti - objašnjava naš sagovornik.

Sporni proizvod prodaje se u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Finskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Litvaniji, Srbiji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Portugalu, Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj i na Islandu.

SIMPTOMI TROVANJA UGLJEN-MONOKSIDOM
- MUČNINA
- POVRAĆANJE
- MALAKSALOST
- ČEONA GLAVOBOLJA

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading