HRVATSKA NEĆE PRIZNAVATI DIPLOME IZ SRBIJE I BIH?!

Autor: Republika

Vesti

24.04.2018

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba nedavno je za "Glas Slavonije" izjavio kako postoje indicije da se diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći nostrifikovati u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Tanjug

Rekao je kako će do toga doći jer te diplome ne ispunjavaju potrebne kriterijume. Glas je za proveru tih informacija kontaktirao Agenciju za nauku i visoko obrazovanje, a iz Agencije su im tu informaciju potvrdili, piše Indeks.hr.

Problem priznavanja diploma

Iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje pojasnili su da se priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi te u državama članicama EU-a sprovodi prema smernicama tzv. Lisabonske konvencije. Hrvatska postupak priznavanja, koji se temelji na načelima Zakona o potvrđivanju Lisabonske konvencije, sprovodi od 1. jul 2004. godine u skladu sa Zakonom o priznavanju inostranih obrazovnih kvalifikacija.

- Priznavanje IVK-a podrazumeva formalno potvrđivanje vrednosti inostrane visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodeljuju akademski stupnjevi, nazivi, ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo nivo postignutih znanja, veština i kompetencija koje su stečene kvalifikacijom, bez upoređivanja studijskih programa - poručili su iz Agencije.

Agencija sprovodi postupak stručnog priznavanja IVK-a za što je potrebno ispuniti nekoliko kriterijuma.

Prvi je da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdata od strane akreditovane visokoškolske institucije, a inostrani visokoškolski program akreditiovan od strane nadležnog akreditacionog tela te države.

U slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje sudeluju u sprovođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditovane od strane nadležnih akreditacionih tela država u kojima se svaka od institucija koje sudeluju u združenom programu nalazi, piše Glas.

Osim toga, prilikom vrednovanja IVK, uzimaju se u obzir i minimalni nivo i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stiče kvalifikacija za koju se priznavanje traži, odnosno pristup daljem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading