DOKTOR NAUKA I "DOKTOR" ZA RESTAURACIJU OLDTAJMERA

Autor:

Vesti

24.04.2018

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zoran Glavaški, izvršni direktor u "Galenici", u slobodno vreme bavi se restauricijom old tajmera i jangtajmera, ali i priprema automobile za trke. Svoju davnašnju želju o učešću na autotrkama ostvario je prošle sezone, ne samo učešćem na istim, već i pobeđujući na njima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Zoran Glavaški

Tako je 2017. ovaj auto-entuzijasta postao vicešampion klase 16 na Trkama Ubrzanja i klase 6 u

Autoslalomu u okviru Sportskog Auto i Karting Saveza Srbije (SAKSS).

Zaljubljenik u oldtajmere i doktor medicine, nedavno je završio projekte restauracije (automobili koji se restauriraju i sređuju za trke ili potrebe uličnih vožnji se u automobilskom žargonu nazivaju "projekti") modela BMW 530i sa V8 motorom i 217 konja iz 1994. godine, kao i Mini 1.0 iz 1971. godine. 

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Oba automobila su uredno registrovana i voze se u redovnom saobraćaju. Projekti na kojima se trenutno radi su Mini iz '70-ih koji se sprema isključivo za ovogodišnju sezonu trka pri SAKSS u disciplinama "Brdo", "Trke Ubrzanja" i "Autoslalom". Taj automobil je unikat na Balkanu, a i šire jer je jedini Mini koji će voziti na trkama, pri tome sa centralno postavljenim motorom od 2.000 kubika i 170 konja iz Vectre GSI. Drugi projekat na kome se trenutno radi je bmw 318 iz 1988. godine. Poslednji automobil koji je Mini iz 1979. godine kome je bila potrebna kompletna restauracija - navodi Glavaški.

Kako napominje, kompletnu brigu o Minijima, pripremu za trke i procese restauracije vodi Vitomir Susi Cvetić, naš proslavljeni višestruki šampion SFRJ i Republike Srbije.

Glavaški kaže da je zbog ljubavi prema automobilima samo od 2000. godine do sada imao preko 40 automobila.

- Samo neki od njih, možda najzanimljiviji, su: bmw m3 e46, audi s4 b7, subaru impreza wrx, opel astra opc, corsa gsi mk1, Mini Cooper S, golf 2 gti, lancia delta HF turbo... No, od pre par godina isključivo mi je fokus na oldtajmerima i jangtajmerima. Obožavam automobile koji su se proizvodili osamdesetih i početkom devedesetih. Omiljeni automobil ikada mi je Lancia Delta HF Integrale Evoluzione - kaže Glavaški, inače izvršni direktor za strategiju i komercijalu u Galenici, koji je i vlasnik i osnivač portala o automobilima www.petrolheads.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading