KRVAVA KIŠA PADA NAD SRBIJOM: Nekada je to značilo STRAŠNO BOŽJE PREDSKAZANJE!

Autor: Republika

Vesti

16.04.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada se verovalo da su ovakve padavine sastavljene od krvi koja je prolivena u ratu, te da zato ona sama najavljuje nove sukobe. Ipak, danas je jasno da kišu obogaćuje pesak iz Sahare, a jedino što on najavljuje je da ćete posle posla morati ili u perionicu, ili na hemijsko čišćenje.

RepublikaFoto: twitter.com/westernpire
Ilustracija

Meterolozi objašnjavaju odakle pesak iz Afrike u kiši nad Srbijom.

- Za nama je veoma topla sedmica, koju su okarakterisala jaka južna strujanja. Dolazilo je priliva veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, te su temperature bile i za 10-ak stepeni više nego što je to prosek za sredinu aprila. Ujedno sa prilivom toplog vazduha došle su i ogromne količine peska iz Sahare. Ove čestice su, prelazeći preko Mediterana, pokupile vlagu sa mora - objašnjava meterolog Đorđe Đurić za informer.

Na tom putu došlo je do kondenzacije, nastali su oblaci, a samim i kiša.

- Na svim automobilima, garderobi, prozorima, vegetaciji vide se tragovi te obojene ili prljave kiše, koji će tek biti primetni kada se kaplje osuše. Proteklih mesec, dva ovo se javljalo češće, te smo tako krajem marta imali "žuti" sneg u Ivanjici, samo dan nakon što su Kavkaz prekrili narandžasti smetovi. Ipak, rekao bih da je u Srbiji koncentracija peska u kiši verovatno najveća baš danas. Još sutra bi situacija mogla biti ista, ali od od utorka uveče kreću severni vetrovi, koji će rasterati oblake pune peska - objašnjava Đurić.

Pre nego što je meterologija mogla da ponudi objašnjenje, narodi širom sveta su stragovali od prašnjave kiše. Ona se pominje čak i u "Ilijadi", kao loše predskazanje. Kada bi pesak iz Afrike stigao do Engleske verovalo se da se "mleko i puter pretvaraju u krv i da umiru kraljevi". U srednjovekovnoj Nemačkoj "krvava" kiša smatrala se za jedan od vesnika kuge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading