Posle 12 godina završava se Građanski zakonik: Zabranjeno kažnavanje dece BATINAMA!

Autor: Večernje novosti

Vesti

26.03.2018

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Građanskom zakoniku (GZ) koji će posle 12 godina biti završen ove godine, izvesno će ostati zabrana fizičkog kažnjavanja dece, kao i postojanje alimentacionog fonda preko koga bi država pomagala mališanima iz razvedenih brakova čiji nesavesni roditelji neredovno ili uopšte ne plaćaju alimentaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prednacrt zakonika trebalo bi da do decembra bude predat Ministarstvu pravde.  Traži se jedno od 525 alternativnih rešenja zbog čega se komisija sastaje svake nedelje.

Među nerešenim oblastima su oni koji se tiču porodičnih odnosa, koji je otvorio neka od najosetljivijih pitanja: zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, treba li Srbiji surogat materinstvo, može li se sklopiti samo crkveni bez građanskog braka, otvara li se put za istopolne zajednice...

Jednako interesovanje javnosti izazvali su i članovi o lišavanju poslovne sposobnosti, odlučivanju o stavljanju pod starateljstvo, uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima o porodičnim sporovima, saznaju Novosti.

Pored toga što su članovi komisije saglasni oko toga da se zabrani fizičko kažnjavanje dece, ideja je da se pomogne deci preko alimentacionog fonda, a država bi posle gonila roditelje neplatiše i od njih namirivala dugove.

Nakon godinu i po dana javne rasprave, nije postignut dogovor oko uvođenja prava na eutanaziju, o profesionalnoj odgovornosti lekara ili drugog medicinskog osoblja, kao i odgovornosti za štete od terorističkih akata.

Član komisije prof. dr Midrag Orlić primećuje da, ukoliko su valjani, građanski zakonici dugo traju.

- Komisija na čelu sa prof. dr Slobodanom Perovićem, nastoji da predloži donošenje zakonika koji će odgovarati našim naravima i mentalitetu, a koji će istovremeno biti na nivou najviših dostignuća u uporednom pravu - kaže prof. Orlić.

Građanski zakonik čini pet celina: opšti deo, porodični odnosi, nasleđivanje, stvarno-pravni i obligacioni odnosi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading