(FOTO) Mali otvorio objekat Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Ovči

Autor: Republika

Vesti

21.03.2018

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je danas u Ovči novi objekat Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

RepublikaFoto: beoinfo.rs
Siniša Mali na otvaranju

Gradonačelnik je tom prilikom posetio i porodicu Đukić, koja je nedavno useljena u kompleks zgrada namenjen za izbegla lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se nalazi i novi objekat centra.

Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Mali je poručio da će otvaranje novog objekta mnogo značiti deci i roditeljima sa leve obale Dunava, a ujedno najavio otvaranje još jednog dnevnog centra u Sopotu. On je istakao da je novi objekat površine 350 kvadratnih metara i kapaciteta 30 korisnika.

RepublikaFoto: beoinfo.rs

– Mislim da je ovo najmoderniji i najlepši objekat u Beogradu kada su dnevni centri u pitanju. Izgrađen je u skladu sa najnovijim standardima i siguran sam da pruža prijatno okruženje korisnicima. Obezbedili smo i prevoz i na taj način pomogli roditeljima čija se deca preko dana nalaze ovde. Oni sada ne moraju da prelaze Pančevački most i traže druge solucije. Trenutno ovde borave 24 korisnika, dok se u narednom periodu očekuje još troje – rekao je Mali.

On je dodao da je otvaranje novog objekta Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju primer odgovorne socijalne politike.

RepublikaFoto: beoinfo.rs

– Ovo je 15. objekat centra, a početkom sledećeg meseca otvorićemo i šesnaesti, koji će se nalaziti u Sopotu. Naša je želja da svoj deci i omladini sa smetnjama u razvoju, kao i njihovim roditeljima omogućimo što lakše funkcionisanje. Tokom poslednje tri godine u potpunosti smo rekonstruisali i proširili tri postojeća objekta centra, a u isto vreme izgradili i objekat "Predah plus" koji će ove godine početi sa radom. Tamo će deca i omladina sa smetnjama u razvoju moći povremeno da borave, vikendom ili radnim danima, što će roditeljima dati mogućnost da se pozabave obavezama za koje do sada nije bilo vremena. To je nova usluga u našem gradu, a odgovorna socijalna politika je stub razvoja Beograda – dodao je gradonačelnik.

Mali je naglasio da su infrastrukturni radovi izuzetno važni, ali da smo Beograd promenili nabolje onoliko koliko smo pomogli najugroženijim kategorijama stanovništva.

RepublikaFoto: beoinfo.rs

– Drago mi je da smo konsolidacijom javnih finansija uspeli da uštedimo novac koji je odlazio na nepotrebne stvari, pa su primera radi budžeti institucija socijalne zaštite porasli za oko 25 odsto. Ponosan sam na činjenicu da 350 dece sa smetnjama u razvoju ima lične pratioce, a 53 osobe sa invaliditetom imaju personalne asistente. Što više novca bude u budžetu, biće i veća izdvajanja za ove namene, jer na taj način pokazujemo da smo odgovorni i koliko pomažemo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija – poručio je Mali.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta i podsetio da se trenutno renovira Prihvatilište za decu koje će biti završeno do septembra. Uskoro ćemo rekonstruisati i Prihvatilište za odrasle, naveo je Mali, budući da će projekat biti gotov u narednih nekoliko nedelja.

RepublikaFoto: beoinfo.rs

– Završeni su pravno-imovinski poslovi i nema sumnje da će i ova godina biti razvojna godina za ustanove socijalne zaštite, ali će se ulagati i u infrastrukturu. Važno je da Beograd bude uzor po tome ne samo u regionu već i u čitavoj Evropi – poručio je Mali.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Petar Jordanov zahvalio je Gradu Beogradu i gradonačelniku, ali i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu koji je obezbedio vozilo za kombi-prevoz.

– Korisnicima je na raspolaganju stručno osoblje i saradnici, a strategija širenja mreže dnevnih boravaka se pokazala kao prava stvar. Usluga socijalne zaštite takođe može da bude "spuštena" na lokalni nivo i to je ono čemu težimo, kako bi svaki građanin Beograda rešavao sve probleme praktično u komšiluku – rekao je Jordanov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading