RUŽIĆ: Jedan inspektor na 1.200 građana

Autor: Tanjug

Vesti

10.03.2018

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je gostujući u izvlačenju nagrada u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" da na državnom nivou 41 inspekcija kontrološe rad privrednih subjekata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Branko Ružić

- Nakon donošenja Zakona o inspekcijskom nadzoru 2015. godine inspekcije su u velikoj meri reformisane. Ono što je važno, 2011. godine imali smo nepovrenje privrede prema inspekcijama u nivou od 50 odsto, to se sada radikalno promenilo i samo je 11 odsto onih koji osećaju nelagodu kada sarađuju sa inspekcijama - ukazao je Ružić.

Prema njegovim rečima, značaj inspekcije je i u suzbijanju sive ekonomije, koja bi trebalo da donese više novca u budžetu, ali i da "stane na put" onima koji izbegavaju plaćanje poreza.

Govoreći o problemima inspekcija, ističe da najveći problem predstavlja starosno doba koje u proseku iznosi 54 godine, ali i to da u Srbiji ide jedan inspektor ide na 1.200 stanovnika, dok u Evropi jedan inspektor ide na 780.

- Dobro vest je da je ove godine otpočeo pilot projekat platforme e-inspektor koja će iduće godine obuhvatiti sve inspekcije koje postoje u Srbiji i na taj način ćemo u velikoj meri doprineti da inspekcije efikasnije i transparentnije rade, a na dobrobit privrede i svih građana i građanki - zaključio je Ružić.

Sledeće izvlačenje nagrada, kako je najavljeno, biće održano sledeće subote, 17. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading