DANAS JE KRSTOVDAN: URADITE OVO I SVE ĆE VAM SE OSTVARITI!

Autor: Republika

Vesti

18.01.2018

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik, u narodu poznat kao zimski Krstovdan. Na današnji dan se posti za dobro zdravlje, pa u narodu postoji izreka "ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

RepublikaFoto: wikimedia/Andrea del Verrocchio
Krstovdan

Krstovdan se slavi uoči Bogojavljenja i prvi je dan posle Božića kada vernici poste. Vremenski period od Božića do Bogojavljenja naziva se nekršteni dani.

To je period od Hristovog rođenja do njegovom krštenja u reci Jordan. Prema narodnom verovanju danas valja oprati sav veš i očistiti kuću.

Ovaj praznik prethodi sutrašnjem velikom prazniku Bogojavljenju i preksutrašnjem Svetom Jovanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. Veruje se da ko večeras sačeka ponoć i nebo mu se otvori, biće mu ispunjena jedna želja.

U poslednjim minutima Krstovdana, prema predanju, treba zamisliti jasno želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari, piše telegraf.rs. Na bogojavljansko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa i svaka će želja biti uslišena, samo pod uslovom da je vrlo jasno formulisana.

Devojke su na današnji dan predveče odlazile na reku i uplitale stabljike bosiljka, a potom se vraćale kući verujući da će te večeri usniti budućeg voljenog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading